Nagyfokú nyitottságra van szükségünk ahhoz, hogy a természethez kötődni tudjunk, de ez a bátorság olyan kapukat tárhat fel, ami semmi mással nem hasonlítható össze. A gyerekeket pontosan erre a nyitott, befogadó attitűdre kell megtanítanunk, hogy a természetközeli tapasztalásaikat képesek legyenek beépíteni az életükbe. Az alkotás a legjobb út ebbe csodálatos világba. Tartsatok velem.

  • alkotás

    Az alkotás a természet szócsöve, ahol értelmet nyer és tovább manifesztálódik egy alakzat egy élőlény.Folyton keresem azokat a régi és új technikákat, alapanyagokat, eszközöket, amivel ki tudom fejezni a természet iránt érzett mély tiszteletemet, szeretetemet.

  • természet

    Hiszem, hogy a boldog gyerekkor alapvető feltétele a földközeli életmód. A gyerek érezze, tapintsa, ismerje meg az őt körülvevő természetet, tudja, milyen a nyirkos talaj érintése, a harmatos erdő illata, a pillangó szárnycsapkodásának hangja. A természet, mint alap kiindulási pont, minden inspiráció, minden forma és szín megteremtője.

  • fenntarthatóság

    Mindez hiábavaló és öncélú, ha nem arra hívja fel a figyelmet, ami a legfontosabb, hogy éljünk fenntarthatóan, közel a természethez testben és lélekben. Ez már nem úri huncutság, hanem az egyetlen választható út.

Alkoss szabadon! -  könyv

Szabadon alkotni azt jelenti önállóan gondolkodni, döntéseket hozni, cselekedni. A természetet tisztelni, szeretni, megbecsülni. A Borarti – Alkoss szabadon!program olyan lehetőségeket kínál a gyerekek és szüleik számára, melyek mindezeket az értékeket a különféle alkotásokon keresztül – legyen az egy gyurmafigura, festett kavics vagy növényi szövés – segítenek hétköznapjaik szerves részévé tenni. A program vezetője és egyben a könyv szerzője azt vallja, a gyerekeknek a természet közelségére, megértő családi környezetre és rengeteg szabad alkotásra van szükségük a mai teljesítményorientált világban ahhoz, hogy önmagukra találjanak, és merjék azt csinálni, amit igazán szeretnek. A könyv 38 inspiráló feladat nagyszerű gyűjteménye, melyek újrahasznosított alapanyagokból, háztartási hulladékból vagy éppen a természetből gyűjtött kincsekből készülnek. A totyogós korúaktól a kiskamaszokig, sőt, a felnőttekig mindenkihez szól a kiadvány, hiszen mindegyik alkotás elkészíthető szinte minden korban, csak másképp. A szerző saját élményein keresztül kalauzolja el az olvasót a szabad alkotás varázslatos világába, készüljön az otthon, a szabadban, útközben, festékkel, agyaggal, fával, textillel, közösen vagy önállóan.

borarti art pakk - diy alkotócsomag

Hiszem, hogy a boldog gyerekkor alapvető feltétele a földközeli életmód. A gyerek érezze, tapintsa, ismerje meg az őt körülvevő természetet, tudja, milyen a nyirkos talaj érintése, a harmatos erdő illata, a pillangó szárnycsapkodásának hangja. Legyen koszos a keze, ismerje a szél érintését az arcán, mert ezek azok a tapasztalások, amelyekre aztán később építkezhet, és felnőttként ezek azok az emlékek, amelyek visszahozzák a gyermeki énünk boldog pillanatait és örökös inspirációt adva segíthetik felnőttkori szemléletünket. Közelebb húzzuk magunkhoz a természetet, megvizsgáljuk, újragondoljuk. Színeit, formáit alkotásra használjuk. Vizsgálódunk, kísérletezünk, a körülöttünk lévő alapanyagokat felhasználjuk, újrahasznosítjuk a képzőművészet segítségével. Az alapanyagok kiválasztásánál, és a feladatok tematikájának kialakításakor is a környezettudatos szemlélet az egyik legfőbb mozgatórugóm. Megmutatom a gyerekeknek és szüleiknek, hogy a környezetünkben fellelhető egyszerű anyagok sokszor mekkora lehetőséget rejtenek az alkotásra.

borarti adventures - Kapcsolódj a természethez

Aki volt már valaha erdőben vagy olyan helyen, ahol érezni lehetett a természet lüktetését, a növények és állatok jelenlétét, annak nem kell külön magyarázni azt a semmihez sem fogható élményt, amit egy ilyen barangolás adni tud. Minél inkább a vadonban, embertől távoli vidéken járunk, annál inkább felerősödik ez az érzet. A lelkünket mélységes nyugalom szállja meg, letisztulnak a gondolataink, hirtelen leegyszerűsödik minden.

Kirándulás az erdőben az alkoss szabadon módszertan első lépése. Itt nemcsak kirándulunk, hanem lelassulunk, megfigyelünk, rácsodálkozunk, alkotunk is. Felnőttek és gyerekek számára is  izgalmas feladat, tapasztalás elengedni a városban megszokott tempót és a természettel összehangolódni. .Ismerd meg az erdőjárás szépségeit és fedezd fel velünk a természet kincseit és alkoss és mozogj velünk a szabadban!

  • "MINDEN GYEREK EGY MŰVÉSZ, A KÉRDÉS CSAK AZ, HOGYAN MARADJON MŰVÉSZ, HA MÁR FELNŐTT.“

    PABLO PICASSO