Szabadon alkotni – olyan egyszerűnek tűnik, de néha mégsem az. Kell hozzá egy két olyan alapvető feltétel, ami biztosítja, a zavartalan kikapcsolódást. Mindezt ötvözve a természet szeretettel és környezettudatos hozzáállással. Ez az, ami engem mostanság annyit foglalkoztat, ebből született meg a Borarti könyv, az Alkoss szabadon! Ezt képviseli a Borarti márka. De hogyan is született meg ez  a könyv?

BOOOK Kiadó

A történet eleje több, mint tíz évvel ezelőttre nyúlik vissza, amikor Boróka lányom megszületett. Anyává váltam, felnőttem, és a világ egy teljesen más szemszögből mutatta meg magát, hiszen minden érték átrendeződött, átértékelődött, hogy gyerekem született. Gondolom ezzel nem vagyok egyedül, ez még nem egy olyan dolog, amiből könyv születik.

borarti

BOOOK Kiadó

Mint minden anyuka, én is rengeteg könyvet, magazint, blogot bújtam, hogy hogyan is kell ezt a szülősdit jól csinálni, sőt a legjobban. Találtam egetverő baromságokat, elrugaszkodott elveket és persze sok sok jó tanácsot is, de valahogy semmi nem volt az igazi, ezért úgy döntöttem, hogy a megérzéseimre hagyatkozva indulok el ezen a rögös úton. Hagytam, hogy előtörtjenek belőlem a gyerekkori emlékeim és szigorúan mérlegre tettem mindegyiket. Jó vagy rossz, kell vagy nem kell. Igy gyorsan kikristályosodott bennem, hogy egy valami nagyon fontos, amit nem tudok nem a gyerekem életébe csempészni, ez pedig nem más, mint  a kreativitás, az alkotás. Nekem ez adta a biztonságot, a szabadságot, a világmindenséget gyerekként, na és persze a természetben töltött idő, ami a mai napig is szerves része az életemnek.

borarti

BOOOK Kiadó

Így történt, hogy elkezdtem keresni a lehetőségeket, de hamar rájöttem, hogy bizony nem fogok olyat találni, ami igazán tetszene nekem, ezért aztán otthon kezdtünk el közösen alkotni. Minden nap ez volt a program, a kisasztal mellett ülve. Gyurma, rajzolás, festés, vágás, ragasztás, bármi. Szépen lassan átalakult a nappalink egy alkotóműhellyé. Aztán eluntuk magunkat egyedül, így áthívtuk a szomszéd gyerekeket, aztán elkezdtem mindezt dokumentálni és blogot írni róla, hogy hátha másoknak is tudok vele segíteni. Így született meg a Borarti blog. Aztán a budaörsi Jókai Mór Művelődési Központban kezdtem el tartani foglalkozásokat, aztán a Két Egér Könyvesboltban, aztán dolgoztam a Nemzeti Múzeum múzeumpedagógia osztályán, aztán vimola Dórával létrehoztuk a Színtér Projektet, ami egy Pop Up alkotóműhely és design shop volt a belvárosban a Vitkovics utcában, majd Budaörsön lett egy karácsonyi Pop Up alkotóműhely, végül pedig elérkeztem a Borarti Alkotóműhelyhez, ami a nagy álmom volt. Most ez is újraszületőben van, mert új helyszínen, újra tervezve, új projektekkel készülök, de erről még nem mesélhetek.

Szóval rengeteg workshopot, kreatív foglalkozást, kreatív születésnapot, alkotó tábort, családi napot szerveztem, így több száz gyerek megfordult már a kezem alatt. Ezekből a tapasztalatokból és a saját gyerekeimmel megélt közös alkotásokon szerzett élményeimből épül fel az Alkoss szabadon című könyvem.

A könyv első felében a módszertant, a szabad alkotást mutatom be, majd nyolc fejezeten át 38 megvalósítandó ötlettel nyolc téma szerint van benne megvalósítandó ötlet. Gyerekszoba, otthon ,kert, utazás, nyaralás, étkezés, szülinapi zsúr és végül ünnepek.

Zergi Bori ( Borcsaphoto ) lett a fotósom, akinek a stílusa azt hiszem nagyon közel áll az enyémhez, így remekül megtaláltuk a közös hangot, hogy megszülethessenek ezek a gyönyörűséges fotók, amiket aztán Sólymos Ági grafikus könyvvé varázsolt. Nem tudok elég hálás lenni nekik, hogy részt vettek a munkában és az ő kreativitásukat is beleadták, hogy ez a végeredmény megszülethessen.

alkoss szabadon

BOOOK Kiadó

A következő posztban folytatom a történetet, hogy még mi minden kellett, hogy összeálljon a teljes kép, az a szemlélet, amiben hiszek, amiért dolgozom, figyeljétek!

A könyv megrendelhető ITT

Alkossatok szabadon!