Az alkotás élménye szerintem semmihez sem fogható, semmi nem ad olyan élményt, mint amikor a saját gondolatainkba merülve, kettesben önmagunkkal létrehozunk valamit, valami újat, valamit, ami mi magunk vagyunk. Átélni ezt az élményt nem a művészek kiváltsága.

alkotás

 

Sokat foglalkozom a Borarti Alkotóműhelyben azzal, hogy tulajdonképpen miért is jó alkotni. Figyelem a gyerekeket alkotás közben, imádom, ahgyan belefeledkeznek a munkába, kidugják olykor a nyelvüket is, annyira megfeledkeznek a külvilágról. Jó látni, ahogy elviszi őket a gonodolatuk, teljesen bele tudják rakni magukat egy egy történetbe, a képzeletük világába, az alkotás folyamatába.

Viszont  a felnőtteknél, és ebben magamat is beleértve sajnos, sokszor bizony nagyon nehezen megy ugyan ezt a meditatív állapotot  elérni. Miért van ez ? Miért nem tudjuk elengedni magunkat, hogy belecsússzunk az adott tevékenységünkbe, kizárva minden mást, és csupán megélni a pillanatot? Miért akarunk ezerféle dolgot csinálni? Miért nem tudunk megelégedni, megnyugodni csak egy picit is?

festés

A múlt hét végén tartottam botanikus kert festés workshopot, és igazán izgalmas volt, hiszen felnőttek is és gyerekek is egy térben voltak, egyszerre dolgoztak. Amíg a kicsik szinte kérdés nélkül estek neki az üres papírnak és pusztán a saját ösztöneikre hagyatkozva kezdék el a színeket a papírra rakni, addig a felnőttek sok kérdést tettek fel, vaciláltak, agyaltak, hogy mit hogyan kéne elkezdeni. Szerintem nagyon hatékony több korosztályt egyszerre alkotásra bírni, mert rengeteg tapasztalatot gyűjthetnek be egymástól. Amikor én otthon a saját gyerekeimmel is közösen készítünk valamit, biztosan kapok valami olyat tőlük, amit utána a munkám során hasznosítani tudok. Izgalmas kalandozás.

festés

A tavasz egy remek időszak arra, hogy a tevékenységeink nagy részét összekössük a természettel. Nekem az elsőszámú inspirációs terem, hiszen kifogyhatatlan és a legváltozatosabb forma és színvilága minden napra ad lehetőseéget az alkotásra. Napról napra bontják leveleiket a fák, bokrok. Minden napra jut egy új virág, ami kinyílik. Milyen nagyszerű ezeket megélni, megvizsgálni, jobban odafigyelni rá. Az aquarell festés egy nagyon praktikus és viszonylag egyszerű módszer, hogy kitelepüljünk a természetbe és fessünk. Nem kell nagyon sok minden hozzá, egy készlet festék, jó minőségű aquarell papír, rajztábla és két három jó ecset, egy vizes bödönnel. Bárhová magunkkal vihetjük, bárhol elővehetjük és már indulhat is a munka.

inspiráció

Inspirációt bárhonnan gyűjthetünk. A piacon, a zöldségesnél, a kertben, a parkban, nem feltétlenül kell erdőbe mennünk, hogy megtaláljuk a múzsánkat, amit aztán papírra vethetünk. A legjobb dolog, amikor a gyerekek maguktól veszik észre a körülöttük lévő környezetben a lehetőségeket, izgalmas részleteket, amivel aztán dolgozhatnak.

Az alkotásba belefeledkezni, a külvilágot kizárni az egyik, talán a legjobb módja az elmélyülésnek. Nem csupán azért, mert jól érezzük magunkat benne, hanem megtanít fókuszálni, megtanít a lényegre figyelni, amit a munkánk során is nagyon jól tudunk hasznosítnai, akkor is, ha egy teljesen más területen kell helyt állni. Próbáljátok ki, ahogyan a sport kitartásra,  a versenyzésre tanít, az alkotás az öszpontosításra, elmélyülésre ösztönöz. Fontos a mai világ pörgő napjaiban ez az eszköz, hiszen egyébként azt érezhetjük, hogy kicsúsznak a dolgok  a kezeink közül.

alkotás

 

Ha segítségre van szükséged az elinduláshoz, ha szeretnél közösségben alkotni vagy csupán érdekel az aqurell festés, gyere el a Borarti Alkotóműhelybe a Vadvirág festő workshopra május 13-án.

workshop

DE, ha ennél még többre vágysz, ha szeretnél egy teljes hétvégét inspirálódással, alkotással, saját álmaid megvalósításával tölteni akkor gyere el a Brand Stlyin Campbe június 16-18ig
Siófokra.

brand styling camp