Azt vallom, hogy az alkotáshoz szükséges eszközökre legyünk igényesek, ez az egy része a dolgonak, amire érdemes befektetni, hiszen az alapanyagokat a természetből és a háztartásunkból meg tudjuk oldani. Ezekhez már csak szuper festék, marker, toll és ragasztó szükséges, hogy olyan végeredmény szülessen, amivel elégedettek leszünk. Elengedhetetlen a minőség, hiszen ezáltal lesz  a munka is karakteres, izgalmas, figyelemre méltó és nem utolsó sorban élvezetes az alkotás.

BOOOK Kiadó / Zergi Bori

Én nagy gyűjtője vagyok minden alkotáshoz szükséges eszköznek, egész egyszerűen rajongok értük, legyen az toll, ceruza, radír, vonalzó, festék. Ha múzeumban járok, akkor tuti biztos, hogy veszek egy ceruzát, úgyhogy rengeteg és annál is több cucc lakik velünk, de én így szeretem, így érzem jól magam, ha ezek a tárgyak körbe vesznek. Szerencsére van egy saját szobám erre, hogy a sok sok eszköz, alapanyag és félbehagyott munka ne az étkezóasztalon lakjon.

BOOOK Kiadó / Zergi Bori

Azt szoktam javasolni, hogy legyen otthon egy alap eszköztár, ami a lehető legtöbb munkához kellhet és ezeket aztán később lehet bővíteni, speciális dolgokkal kiegészíteni. Az életkor alapján is ésszerű végig gondoni a vásárlást, hiszen egy 3 évesnek mások az igényei, mint egy 12 évesnek. Az Alkoss szabadon módszertani részében részletes listát találtok ehhez kapcsolódóan,ezért ezt most itt nem írom le, tessék fellapozni a könyvet.

BOOOK Kiadó / Zergi Bori

Úgy tudunk a legjobban döntést hozni, hogy ha kipróbáljuk mi magunk is ezeket az eszközöket, hiszen akkor tapasztalhatjuk, hogy van e színe, jó e a fogása, kellően fog, nem túl folyékony, stb. A lényeg, hogy hagyjon nyomot, ne csak valami halovány lehellet maradjon utána. Vannak a kemény színtelen ceruzák, már ránézésre is lehet tudni, hogy semmi értelmük, akármennyire is olcsóak, felejtsük el őket. Megosztom veletek az én kedvenceimet, ez nem reklám, hanem tényleg azok, amiket én szeretek.

Ceruza:

Én a Lyra színesceruzákra esküszöm, nekem az vált be. Jó a fogásuk, puha a fa is és a belseje is, lehet normálisan hegyezni és gyönyörű színekben kapható. Az a legjobb, hogy darabonként is összeválogatható, így egy egy különleges árnyalatot is bele tudunk csempészni a készletbe a hagyományos 12-es kiszerelésen felül. A gyerekeknek van bőrszín és ezüst, aranyi is kapható.

Grafit ceruza:

Grafitból még mindig a cseh ( régen csehszlovák ) Koh – i – noor a kedvencem és ebből még mindig lehet kapni a grafitbetétes fém változatot, ugye emlékeztek rá? Az én nagypapám ezzel fejtett keresztrejtvényt.

Filc:

A Giotto márkának van vastagabb és vékonyabb változata, így a kicsik is és nagyo is megtalálják a kezükbe valót. Ennél a mérkánál is a színeket szeretem és persze azt, hogy jó a minősége, sokáig lehet vele rajzolni.

Marker:

Markerből csakis a POSCA, ami szinte minden felületre használható, olyan, mintha festenénk vele és a japán minőség kifogástalan. A hegyét meg tudjuk fordítani, ha elkoszolódott, csoda palettája van és sok vastagságban kapható. Ez az egyik jolly joker a készletben. Ha utaztok elég csak ezeket magatokkal vinni és máris van minden. Kavicsfestés, textildekor, bögre fesés, kerámia dekorálás, hullám kartonra is szuper, és még sorolhatnám reggelig, tényleg szuper! A PC- 3M és PC -5M vastagságúakat javaslom gyerekeknek.

Vízfesték:

Vízfestékből gyerekeknek a Pelkánt szoktam venni, ez iskolai használatra is jó, mi több éve ugyanazt a készletet gyűrjük és kutya baja. Ha komolyabb aquarell festéket szeretnénk, akkor abból is rengeteg féle van, én a Lukas márkát használom és nagyon elégedett vagyok vele, szintén több éve nem kellett másik.

Akril festék:

Akril festéket én az Aldiban szoktam venni, a Marabu márka nagyon jó és karácsony körül lehet kapni. Ezekből ilyenkor érdemes bevásárolni egész évre, mert jó árban van. Az ecsetkészlet és a vászon is hasonlóan megéri ilyenkor. Gyerekeknek tökéletesen megfelel.

Chak Paint festék:

Ez egy szintén jolly joker alapanyag, hiszen mindenféle dekorációs festéshez tökéletes választás. Én az Annie Sloan márkát használom, csoda palettájával és minden részletre figyelő kínálata van. Az ecsettől az inspirációs könyvig minden kapható hozzá és ráadásul nemcsak literes változata van, hanem kicsi kiszerelésben is, így ha tényleg csak dekorra kell, akkor elég ezt megvásárolni. Természetes pigmentjei, állaga mindent visz. könnyű vele dolgozni, nem kell csiszolni  és nagyon gazdaságos.

Zsírkréta:

Ennél fontos az életkor, hiszen a kicsik a marok krétát tudják a legjobban a kezükbe fogni, ebből a Boya nagyon jó választás, később a vastagabb az ideális. A Giotto márka a zsírkrétáknál is jó váláasztás, mert valóban van színe és nem törnek el az első kézbevételkor.

A további alapanyagokat azt hiszem holnap reggelig sorolhatnám, de azt most jobb, ha nem is kezdem el. Ezekkel már bőven el lehet kezdeni alkotni, sőt.

Alkotni jó, együtt alkotni csoda!

Addig is, ha szeretnétek a Borarti módszerrel megismerkedni és az eszközlistát hasznosítani, akkor rendeljétek meg a Borarti könyvet ITT.