A munkámból kifolyólag folyamatos inspirálódásban vagyok. Bármerre járok, mindent magamba szívok, hogy aztán azt bele tudjam építeni az alkotóműhely életébe. Fontos szerepet foglal el a művészet, az alkotás az életemben. Nem tudok úgy semerre sem mozdulni, hogy ne keresném az új, inspiráló, izgalmas dolgokat. Olyan ez, mint amikor a vadászkutya szagot fog és nem ereszti.

barlanglakások

 

Noszvajon jártunk a Nomád Hotelben és vendéglátóink mindenképpen a lelkünkre kötötték, hogy látogassuk meg a Barlanglakásokat, ahol egy művésztelep működik manapság. Meg kell, hogy mondjam, nem is számítottam ilyen élményre. Annyira magával ragadott az, hogy ennyire a természetbe ágyazva, ennyire nemes egyszerűséggel nyúltak pusztán kövekhez, ágakhoz a művészek.

Varázslatos élményben volt részünk, amit most veletek is szeretnék megosztani.

Nagyon érezhető és hangulatában is visszaköszön, hogy ezt a mostani installációt távol-keleti művészek alkották. Látható a terek letisztultásga, minimális térrendezése, és motívumrendszere az ázsiai kultúra vonalvezetése. Csodálattal töltött el, hogy tulajdonképpen nem használtak színeket. A kő és a fa monokróm egységet alkotva nem hivalkodik. Egyszerűen természetes. Ez engem magával ragadott, bendította a fantáziámat. Hatott rám.

Az organikus formák, a spirális térrendezés, a barlangok belső tereiben egy valóságtól távoli hangulatot teremtettek.

Tisztaságot, békét és nyugalmat árasztott, ami azt hiszem a mindennai életünkben is fontos kell, hogy legyen, ezért azóta töröm a fejem, hogy mindezt hogyan lehet átintegrálni az életünkbe. Átélni ezt a nyugodtságot minden nap, amikor az ember fáradtan hazaér. milyen jó az, amikor a tér, amiben élünk inspirál, hat ránk,  és a gyerekeinkre.

art

Arra bíztatlak Benneteket, hogy lássatok, ne csak nézzetek. Vegyétek észre az apró csodákat, a temészet alkotta csodákat, mert ettől lehet az életünk még inkább értékes, még inkább tartalmas. Menjetek kirándulni, járjátok a természetet és vigyétek magatokkal haza, építsétek be az életetekbe.

Én persze azt mondom, hogy alkossatok belőle, az alapanyagokból és az ötletekből, de csak ha pusztán annyit tesztek, hogy egy kavicsot, faágat vagy egy falevelet magatokkal visztek, már az is nagy dolog.

Jó érzés ránézni, jó érzés visszagondolni a megélt élményekre.

Szívjátok magatokba és tanítsátok ezt meg a gyerekeknek is, bár azt gondolom, hogy ezt ők még öszötönösen meg is teszik, csak hagyjuk őket kibontakozni.

A művészettel való találkozást nagyon fontosnak találom. Jó, ha a gyerekek már korán kapcsolatba kerülnek vele valamilyen formában, de mindenképpen úgy, hogy pozitív élmény legyen, sőt még annál is több, egy életre szóló elköteleződés. A noszvaji Barlanglakások pont egy ilyen hely, ahol a lehető legtermészetesebben élhetik át ezeket az élményket.

Itt a jó idő, nyomás kirándulni!