Alkoss szabadon ! – szoktam mondani. Azért mondom ezt, mert meggyőződésem, hogy a gyerekek tiszta gondolatai és azok rajzbeli leképezése zseniális. Minden gyerek tud rajzolni, csak ki kell hozni belőle az  “állatot”. Ezt tettük a hétvégén mi is közösen az ANUKA márkával együtt.

workshop

Ott kezdődött az egész, amikor Andival az Anuka márka tulajdonosával beszélgettünk, majd a kislányával eljött hozzám az alkotóműhelybe szőni és a gyerek rajzokról beszélgettünk. Arról, hogy mennyire csodásak, mennyire ösztönösek, mennyire nem kell beledumálnunk nekünk felnőtteknek, csupán lehetőséget kell nekik biztosítani.

Azt találtuk ki, hogy megnézzük, hogy a márka grafikai világából kiindulva, milyen saját világot teremtenek maguknak a gyerekek.  Tetszenek az ANUKA grafikái, mert gyerekeknek szólnak, de nem bárgyúak, nem gyerekesek, pusztán letisztultan szépek. Jó kiindlási pont, jó inspiráció. 

A feladat nagyon egyszerűnek tűnt, de ennek ellenére nem volt az elején olyan könnyű, hiszen csak nagy fehér lapot és fekete filctollat kaptak a kezükbe a gyerekek. Semmi radír, semmi javítási lehetőség. Egyszerű vonalak, semmi más.

Szabadjára engedtük a vonalakat és a fantáziát és megszülettek ezek a lények, akiknek nem csupán az lesz a sorsuk, hogy egy papíron élik további életüket, hanem egy tornazsákra kerülnek szitázva. Minden rásztvevőnek személyre szabottan.

anuka

A gyerekek így tulajdonképpen betekintést nyertek a textil tervezésbe, grafikai munkába. Nagyon várják, hogy elkészüljön a termék, amit saját maguk terveztek. Ez az alkotói folyamat szerintem sok gyereknek nagyon ösztönző és inspiráló lehet, mert látni azt, hogy ami a fejükben van, megvalósul egy teljesen más tárgyon elképesztően jó érzés.

Addig amíg levilágítják a rajzokat és bekerül a műhelybe szitázásra, a műhelyben mi egy mini kiállítást rendeztünk hirtelen felindulásból.

workshop

Hamarosan beszámolok az elkészült ANUKA tornazsákokról és egy interjút is olvashattok Óvári Andival, hogy miért is olyan különleges ez a márka.