A június több szempontból is izgalmas hónap. Itt a nyár, vége a sulinak, megjelent az Alkoss szabadon! és Nusi a Shamo Bags tulajdonosa, elindított egy kampányt a műanyagmentes júniushoz kapcsolódva Billenj át néven. Örömmel veszek részt benne, hiszen én magam is nap mint nap azért dolgozom, hogy valamivel hozzájárulhassak a Földünk megóvásáért.

zero waste

Mivel már a könyvem kapcsán is összefonódott a munkánk, hiszen a fotózásokhoz kaptam Nusitól csodás Shamo termékeket, így nem volt kérdés, hogy én is billenek. Hasonló elveket vallunk, csak más módon fejezzük ki magunkat.  Igazából jól is jön az embernek néha egy kis számadás, hogy hogyan is állunk az élet dolgaival. Most azt hiszem ennél aktuálisabb téma nem is nagyon lehetne, mert már valóban baj van, amit a saját bőrünkön is tapasztalhatunk. Amikor az orgona egy hónappal előbb elnyílik, amikor májusban október van és utána perzselő hőség, akkor nem csupán az északi sark jéghegyeiért aggódunk, hanem a saját közvetlen környezetünkért, életünkért is elkezdünk pánikba esni. Legalábbis én pánikba estem. Bevallom töredelmesen. Sokat járok a természetbe, hetente 4-5 alkalommal az erdőben futok, így olyan mély kapcsolódásom van a természettel, hogy erről semmi esetre sem mondanék le. A feladat tehát adott, nem lehetünk tovább tétlenek, nem dughatjuk a fejünket a földbe, hanem cselekednünk kell, hogy megmentsük, ami menthető.

zero waste

BOOOK Kiadó

Tudom, hogy ez nem is annyira egyszerű, de azt gondolom, hogy belevágni a legnehezebb, utána már megy minden, főleg, hogy manapság már sok segítséget is kaphatunk hozzá. Nusi blogján rengeteg infot találtok ezzel kapcsolatosan, de van szuper könyv ( Bea Johnson – Zero waste otthon )is, ami alapján bele lehet vágni a hulladékmentes életmód rejtelmes, ámde annál izgalmasabb világába.

Nekem az első impulzusom gyerekkoromban volt, amikor a nagymamám mint valami szorgos hangya elraktározta a tejfölös dobozokat, lisztes zacskókat, és bármit, ami “valamire még jó lehet”. Először nem értettem, talán még jót is nevettem rajta, de aztán leesett a tantusz. Igaza van! Így is lehet élni. Anyukám volt a másik mentorom ilyen szempontból is, hiszen minden dobozt, csomagoló anyagot elrakott, hogy alkotni tudjunk belőle a testvéremmel. Ezek az alapok ösztönöztek később a Borarti módszer kidolgozásakor is, hogy a gyerekeknek példát kell mutatni, ahhoz, hogy nekik ezek a tevékenységek már természetes, magától érthetődőek legyenek. Nem oktatni kell őket, csak példát mutatni. Sokkal hatásosabb. Ezért használunk a workshopokon, alkotó foglalkozásokon mindenféle újrahasznosított alapanyagot. Egyrészt tudatosságra neveli a gyerekeket, másrészt ezek az alapanyagok a szabad alkotást támogatják, hiszen megannyi lehetőség van bennük.

Így a Természet – Újrahasznosítás – Alkotás hármasa lett a csapásvonal a munkámban.

Így született meg a Borarti márka.

zero waste

BOOOK Kiadó

A hétköznapokban, otthon is próbálok lépésről lépésre haladni, hogy egyre zöldebben tudjunk élni. Már évek óta nem használok hagyományos tisztítószereket, mosószereket, szódát iszunk ásványvíz helyett, veteményeskertben termelek egy pár zöldséget és fűszernövényt, biciklivel járok ahova csak tudok. Vásárláskor nem veszek nejlon zacskót, hanem viszek magammal textil táskát, még szerencse, hogy táska függő vagyok és van belőle bőven. Már nem vásárolok felesleges ruhákat, inkább jó minőségű darabokra vadászok, amiket évekig hordhatok. Még van egy két dolog, amit nem tudtam elengedni, de dolgozom rajta, hogy sikerüljön. Zavar a sok hulladék, zavar, hogy az erdőben is sokat találok, és szeretnék a gyerekeimnek jövőt, így tudom, hogy képes leszek még sok olyan dologról lemondani, ami most még nehézségnek tűnik.

Ha szeretnétek Ti is a gyerekeknek egy olyan szemléletet megmutatni, amivel egész életük során boldogulhatnak,  ahol a hulladék átalakul értékké, így nem az a fő cél, hogy kidbjuk, hanem újrahasznosítjuk. A természet szeretete beépül a hétköznapokba és az alkotás olyan szabadságot ad ami hozzásegíti a gyerekeket a hétköznapi élmények feldolgozásában, akkor fogjátok a kezetekbe az Alkoss szabadon! könyvet és fogjatok hozzá alkotni.

alkoss szabadon

Megrendelhető ITT!