A növények és virágok világa szerintem elcsépelhetetlen, bármennyire is úgy tűnik, hogy pont ugyanolyanok, mint múlt tavasszal. Minden év más és más, minden telet máshogy élünk meg, máshogy vészeljük át a hideget, éppen ezért azt gondolom, hogy máshogyan is viszonyulunk a meleg, a színek, az illatok megéléséhez tavasszal.

Nekem ez a tél könnyen ment, mert úgy döntöttem, hogy nem engedem magam bele a szokásos tél végi depresszióba, a “mikor lesz már végre tavasz ” életérzésbe. Ezt úgy sikerült elérnem, hogy majdnem minden reggelemet az erdőben töltöttem a kutyáimmal, dacolva a hóeséssel és a hideggel. Eszméletlen jól esett minden reggel feszegetni a komfortzónámat és felvenni a futócipőt, ha esik, ha fúj és a természet változásait megélni. Ezért aztán nem jelentett kellemetlen élményt utána sem, hogy még ilyen hosszú ideig hideg van. Egyetlen egy dolog hiányzik, a színek, a virágba borult fák. Itt ülök egy nappal húsvét előtt és csak a vázába rakott aranyeső borult még virágba, és szürkeség van és nem süt a nap.

DE….

Az a szerencse, hogy vannak emberek, akiknek az a munkájuk, hogy virágokat termesztenek, méghozzá a legszebbeket, hogy a magamfajta virágmán  embereknek a kezébe csodaszép tavaszi csokrokat adhasson. Alíz a Karol and Blase tulajdonosa pont egy ilyen tündér. Ha nekem ennyi inspirációt adnak a virágok, biztos voltam benne, hogy másokat is megihlet, így a Borarti Alkotóműhelyben olyan workshopokat szerveztem, ahol mindenki kap egy csokor tavaszi virágot, amit aztán lefestünk, megfestünk, lerajzolunk, megalkotunk, ki ki a maga stílusában, maga elképzelése szerint.

Reggel telepakoltam a 6 méter hosszú asztalunkat 12 csokor Karol and Blase tulipánnal és nárcisszal, és ezzel vártam a felnőtteket, gyerekeket, hiszen nálam az óvodástól  a nyugdíjas korúig mindenki együtt alkothat. A kreativitás nem korhatáros elfoglaltság, sőt azt vallom, hogy így sokkal izgalmasabb is, hiszen egymástól tanulnak a korosztályok.

Az akvarell festésnek a szabadsága először nehézséget okozott, de ez teljesen természetes, hiszen pont attól olyan nagyszerű technika, hogy nagyon könnyedén kell vele bánni. Kis gyakorlás után mindenki belejött és készültek csokrok vázában, koszorú, egy egy szál virág is. Jó volt látni a vázlattól a megvalósulásig a munkafolyamatokat, hogy kinek hogyan teljesednek ki a gondolatai.

Készíthetünk belőle képet a falra egy szép keretben vagy képeslapot, asztali ültetőkártyát a húsvéti ebédhez. Ha elsajátítjuk ezt a technikát bármire tudjuk alkalmazni legközelebb. Magunk készíthetjük a grafikákat egy családi szülinap meghívójához, ballagásra, akár esküvőre is. Sokkal személyesebb és egyedibb lesz. Ne féljetek használni a kreativitásotokat, mert mindenkiben benne van, csak meg kell találni hozzá a megfelelő kulcsot, a megfelelő technikát.

 

Mi otthon Borókával a lányommal sokszor leülünk együtt alkotni. Egymás mellett, egymást inspirálva kedvünkre pingálunk. Nem is nagyon szólun egymáshoz csak, ha az ecseteinket akarjuk kicserélni. Igazi flow élmény akár többen workshop formájában, akár ketten vagy egyedül otthon tesszük. Itt a tavaszi szünet, sajnos locsog az eső, tökéletes alkalom, hogy legalább a papírra igazi, hamisítatlan tavaszt varázsoljunk, aztán csak beér minket a természet is végre. A lényeg, hogy ne búslakodjunk, ácsingózzunk a napsütés után, hanem teremtsük meg a magunk boldogságát az alkotás segítségvel.

Remélem elég inspirációt adtam, hogy Ti is nekilássatok és kipróbáljátok az akvarell festést, a növényi formák világát és megalkotjátok a saját botanikus kerteteket.

Alkotni jó, együtt alkotni csoda!