Olyan nagyon sokáig elhúzodott a tél idén, hogy nagyon nehéz belerázódni a tavaszba, főleg úgy, hogy rögtön belecsöppenünk a húsvétba. Az utolsó hóemberek még olvadoznak, amikor nekünk már nyuszidekort kellene az otthonunkba varázsolni. Minden persze megoldható, és a legutóbbi eseményen a Borarti Alkotóműhelyben a VISU.Visualplayground textilprint workshopon igazán jó ötleteket kaptunk, hogy hogyan is lehet feldobni, tavaszi hangulatba öltöztetni a lakásunkat nagyon egyszerűen és költséghatékonyan.

Szeretem az ilyen ötleteket, ami nemcsak vizuálisan okoz örömöt, hanem környezettudatos és saját kézzel elkészíthető.

workshop

 

Azt gondolom, hogy a botanikus minták végeláthatatlan lehetőséget nyújtanak. Kimeríthetetlen gyakorlatilag és mindenki megtalálhatja benne a maga stílusát a minimáltól a barokkosan burjánzó, romantikus vonalig.

Van is nekem erre egy gyűjtésem a Borarti Pinterest oldalán, ahonnan inspirálódhattok.

Nekem most ezek a kedvenceim. kicsit absztrakt, kicsit esetleges, és intenzív színek.

húsvéti dekor

 

A workshopon egy nagyon egyszerű, ám annál látványosabb technikát sajátíthattak el a résztvevők. A papíron előre megrajzolt mintákat átmásoltuk dekorgumira és azt kivágva fa alapra ragasztottuk. Ezután a tervezés fázisa következett, hogy a terítőn vagy asztali futón hova kerüljenek a minták.

A formákkal való játék jó lehetőség, hogy belemerüljünk az alkotói folyamatba és kizárjuk magunk körül a külvilágot. Azt gondolom, hogy ebben van a varázsa a saját kézzel készült tárgyaknak, mert minden pillanatban, amikor ránézünk eszünkbe jut az az érzés, az a lelki állapot, amiben voltunk a megalkotásakor és ez örömmel tölt el az embert utólag is. Benne van szívünk, lelkünk. Ezért hiszek ebben annyira, és ezért fontos nekem is, hogy minél több ember megélhesse ezt az élményt. A közös alkotás már csak a hab a tortán, hiszen jó látni , ahogyan az egyik ember inspirálja a másikat, legyen az gyerek vagy felnőtt. Oda vissza működik ez.

Rengeteg féle színű textilfesték kapható már, úgyhogy ha megvan a kiválasztott minta, akkor a színekkel is lehet játszani, a végtelenségig lehet variálni őket, így ha már van saját pecsét készletünk, akkor bármikor ránktör az alkotói vágy, csak elő kell venni és akár díszpátnát, akár csmagolópapírt, képeslapot vagy bármilyen más  tárgyat mintázhatunk vele.

Egészen nagy terítők készültek el, amik most hétvégén biztosan jól fognak mutatni a pirostojások és a sonka alatt, és ami még jobb, hogy húsvét után sem kell lecserélni, mert nem kimondottan hímestojásos, nyuszis mintájú, hanem a botanikus mintázat egész tavasszal megállja helyét, sőt én ezt a darabot a nyári kerti asztalon is el tudom képzelni.

 


Remélem kedvet kaptatok a textilprinteléshez. Tényleg jó móka és nem is lehet szinte elrontani, nem kell hozzá különösebb rajztudás. Aki mégsem mer egyedül nekilátni, annak ugyan nem húsvétkor, de hamarosan lesz lehetősége újból eljönni a Borarti Alkotóműhelybe VISU.Visualplayground textilprint workshopra májusban.

Kövessétek a facebook eseményeinket a Borarti vagy a Borarti Alkotóműhely oldalainkon.

Alkotni jó, együtt alkotni csoda!