Az elmúlt években rengeteg gyerek alkotó progamon vehettem részt, hiszen sok sok gyerek fordult meg nálunk a Borarti Alkotóműhelyben. Minden alkalom más és más volt, rengeteg tapasztalatot gyűjtöttem, amit szeretnék tovább adni Nektek. Az alkotás örömét, megtapasztalását szeretném biztosítani minél több gyereknek és felnőttnek.

borarti workshop

Jó látni az örömöt a gyerekek arcán, miközben önfeledten alkotnak a barátokkal együtt, ezért arra gondoltam, hogy miért ne lehetne ezt az élményt a felnőtteknek is megélniük. Így született meg a gondolat  a fejemben, hogy legyenek felnőtt kreatív programok is nálunk. Kapják vissza a gyermeki fantáziájukat a nagyra nőtt gyerekek is, hiszen ennél jobb érzést nem is tudok mondani, mint amikor az ember belefeledkezik az alkotásba, elmerül a gondolataiba. Együtt, közösségben még jobb, hiszen a résztvevők inspirálják egymást, ösztönzik egymást a szabad alkotásra.

borarti műhely

Az a tapasztalatom, hogy minél idősebb az ember, annál nehezebb rávenni arra, hogy az ösztöneire hagyatkozva, vesse el a berögzött gátlásokat, szabaduljon meg minden negatív gondolatától és kerítse hatalmába a kreativitás szelleme. Egy három éves gyereknek nem is kell magyarázni, csak megragadja a rajzeszközt és gondolkodás nélkül munkához lát. Egy kisiskolásnak már magyarázni kell, hogy mit “kell” csinálni, míg egy felső tagozatos képes órákig vacilálni a papír felett, mert nem meri kiengedni a gondolatait. A felnőttek, akik nem alkotó tevékenységet végeznek a legnehezebb kihívás, mert egyből rávágják, hogy “nem tudom”, amitől én személy szerint megőrülök, mert mindenki TUD rajzolni/alkotni csak akarni kell!

Az alkotáshoz jó társaság is kell, hiszen akkor mozognak jól az energiák. Azt is tudom, hogy vannak olyanok, akik nem szeretnek idegenekkel együtt lenni, ezért aztán arra gondoltam, hogy lehetővé teszem, hogy baráti társaságok, legjobb barátnők együtt alkothassanak, privát csoportban. Legyen az egy születésnap, lánybúcsú, babaváró buli vagy csak pusztán egy közösen eltöltött hétvégi program, amit közös alkotói munkával töltenek el. Hiszem, hogy az élmény sokkal maradandóbb, mint bármilyen tárgy. Hiszem, hogy jó dolog alkotni. HIszem, hogy sok ember örülne, ha ilyen ajándékkal lepnék meg a barátai.

Alkoss szabadon!  – szól a Borarti műhely mottója, ami tulajdonképpen nem más, mint a manapság oly sokat emlegetett mindfulness.

A „mindfulness” szót magyar nyelvre többféleképpen is fordítják.
A pszichológiai szakirodalomban az elmúlt években a tudatos jelenlét kifejezés vált elfogadottá. Buddhista szövegekben az éber figyelem, éber tudatosság és tudatosság fordítások gyakoriak. Általános szóhasználatban, az angol nyelvben a „mindfulness” fogalom egyre inkább a meditáció és a tudatosság (awareness) gyakorlásából fakadó minőségek és erények gyújtofogalmává vált. Ennek a szónak nincs pontos magyar megfelelője. Csak néhány példát sorolunk fel, melyeket fordításkor használnak: éber figyelem, tudatosság, éber jelenlét, éber tudat, tudatos figyelem, teljes odafigyelés, stb. A fogalom a tudatnak azt az állapotát jelöli, amikor teljesen jelen vagyunk, mégpedig a pillanatról-pillanatra gyakorolt ítélkezés-mentes éber figyelem segítségével. Ez minden élőlény természetes állapota, nincs benne semmi ördöngösség, mindenki megtapasztalhatja, sőt egy kis gyakorlás után bármikor tudatosan „átválthatunk” a hétköznapi cselekvés üzemmódból a létezés állapotába.

mindfulness

Én azt gondolom, hogy minden olyan alkotói folyamat ezt az állapotot, ezt a tudatot hozza elő bennünk, ha valóban bele tudunk feledkezni, valóban oda tudunk koncentrálni és hagyjuk , hogy a gondolataink lecsendesüljenek és pusztán az alkotás köré összpontosuljanak. A műhely egy olyan hely, ahol teljesen ki tudjuk zárni a külvilágot, nem kell foglalkoznunk semmi mással. Inspiráló közeget hoztunk létre Nektek, hogy a nyugvó kreativitás is a felszínre törhessen mindenkiből, aki csak belép ebbe a térbe.

 

Alkotni jó, együtt alkotni csoda!

Borarti programok

Inspiráció természetesen – Találj rá a kreativitásodra  – életmódkalauz