Nap nap után küzdünk az elemekkel, hogy a hétköznapokat túléljük. Nincs ez így jól. Miért kell nekünk ezt így csinálni? Miért nem tudunk nézőpontot váltani és nem az elvárásoknak megfelelni, hanem a magunk és a gyerekeink igényeit nézni. Azért, mert meg kell felelni, úgy kell csinálni, mint a többiek. Biztos ez? Nem. Szerintem nem. Tudom, hogy sokszor nehéz széllel szembe pisilni, de lehet, hogy megéri . Nekem bevált, hátha nektek is segít.

borarti

BOOOK Kiadó / Zergi Bori

Az előző posztomban azt fejtettem ki, hogy a rohanó világban mennyire fontos a természethez kapcsolódni, minél többet erdőben tartózkodni. A gyerekek idegrendszerét csodásan helyre billenti és a sok kütyüvel töltött idő is csökkenni tud általa. Most még ragyogó idő van a kiránduláshoz, de lassan beköszönt a rosszidő, esővel, latyakkal, szürkeséggel. Nem kell megrémülni ettől sem, nem csak a végeláthatatlan tévébámulás marad lehetősgnek, hanem ilyenkor kell elővenni a sok sok eszközt az alkotáshoz. Érdemes már időben előkészülni rá, hogy amikor van rá lehetőségünk ne akkor kapjunk észbe, hogy dejó lenne valamit alkotni, de sajnos semmi eszköz és alapanyag nincs itthon hozzá. A tudatos élet kialakításának az első és talán legfontosabb pillére a tervezés, előre gondolkodás. Így nem helyzetmentő megoldások lesznek, hanem a legmegfelelőbb, legideálisabb végeredmény születhet.

borarti

BOOOK Kiadó / Zergi Bori

A gyerekeket egész nap folyamatosan ingerek érik. Zajban, sok emberrel összezárva töltik a napjuk nagy részét. Ez bizony fárasztó és az idegrendszerüket is leterheli. Mi pedig még ezután mit csinálunk? Tovább hajszoljuk őket délután is, így még kapnak, zajt, embereket. Nem csoda, hogy estére teljesen ki vannak purcanva, hétvégére pedig gyakorlatilag használhatatlanok és semmit nem akarnak csinálni. Nálunk rendszeresen elhangzik, hogy nem akarok menni sehova egész hétvégén, csak otthon akarok lenni. Ismerős? Ha jobban belegondolunk teljesen igazuk van, csak mi akarunk hétvégén is folyamatos programozást a gyerekeknek, nehogy lemaradjunk valamiről. Pedig nem is ezt kéne tennük, hanem lelassulni és olyan tevékenységet kitalálni, amivel feltöltődhet, regenerálódhat a gyerek. Az énidő nekik is ugyanolyan fontos, mint nekünk felnőtteknek. Kell hagyni számukra időt és teret, hogy önmagukkal lehessenek. Ehhez a flow érzéshez a legjobb segítség az alkotás, hiszen belemélyedni valamilyen alkotó tevékenységbe semmihez sem fogható álményt tud nyújtani. Ez lehet rajzolás, festés, gyurmázás, stb. , de a legozást is ide sorolnám például, mert az is alkotó tevékenységnek számít. A kreativitás szabadon engedése óriási energiákat képes megmozgatni, ami jótékony hatással van az idegrendszerre, megnyugtat, feltölt, vidámmá tesz. Ha mindezt kombináljuk a természetben töltött idővel, akkoe ez a lehető legjobb dolog a gyerekeink életében.  A Borarti módszer ennek az elvnek az alapján született meg, amit az Alkoss szabadon című könyvben megtaláltok és el is sajátíthatjátok. a segítségével.

borarti

BOOOK Kiadó / Zergi Bori

A lényeg az, hogy legyen lehetőségük a gyerekeknek szabadon alkotni otthon. Lehet, hogy csak egy fél óra és máris minden a helyére kerül, minden sokkal könnyebb lesz utána. A hétköznapi rohanásba is lehet ezt integrálni úgy, hogy utána a leckeírás is sokkal jobban fog menni. A művészet eszköz a kezünkben, ami jótékonyan hat a gyerekeinkre. Hétvégén pedig lehet nagyobb lélegzetvtelű projektekbe fogni, akár közösen, akár egyedül is. Mindkettő nagyon jó és nagyon más élmény tud lenni. Én nagyon szeretem azt, amikor hétvégén  főzök, teszek veszek és közben látom, hogy a gyerekeim bevonulnak a műhely szobába ( igen, mi annyira szerencsések vagyunk, hogy van ilyenünk, de erről majd később még mesélni fogok) és egymés mellett vagy együtt teljesen megfeledkezve a külvilágról csak ügyködnek. A hátuk mögött csak csodálom őket és elfog a boldogság, hogy most minden rendben van, minden tökéletes. Aztán van olyan alkalom is, amikor együtt közösen vetjük bele magunkat valamibe és éljük meg ezeket a csodás pillanatokat. Vitatkozunk, érvelünk, kísérletezünk, döntünk, nekilátunk, alkotunk. együtt vagyunk, minőségileg, nem csak felületesen.

Ezt ki kell alakítania mindenkinek saját magának az otthonában. Kell lennie egy kincses doboznak, ami telis tele van alapanyaggal. Újrahasznosított dobozzal, csomagolással, flakonokkal, stb…. Ehhez is segítséget az Alkoss szabadonban találtok.

borarti

BOOOK Kiadó / Zergi Bori

Kell lennie megfelelő eszközöknek. Ceruzák, filcek, ecsetek, festékek, ollók, kartonok, ragasztó, stb….. Ezeket is már előbb be kell szerezzük, hogy szombat reggel akár pizsiben neki tudjatok látni és ne boltba kelljen rohangálni előtte, mert akkor már megette a fene, elszáll az ihlet, eltelik az idő. A tudatos tervezés ezért fontos.

Legközelebb ezekről az előkészületekről fogok írni nektek, hogy nekem mik a tapasztalataim, tanácsaim, lelőhelyeim.

Addig is, ha szeretnétek a Borarti módszerrel megismerkedni, akkor rendeljétek meg a Borarti könyvet ITT.