Elkezdődött az iskoa, belecsaptunk a közepébe, talán most kezdünk egy kicsit fellélegezni a kezdeti káosz után. Bevásárlólista, füzetvásárlás, könyvcsomagolás, szülői értekezlet, fáradt a gyerek, milyen különórára járjon, hogyan fogom megoldani a logisztikát, milyen sportot válasszon, megszokni a koránkelést ( mondjuk szerintem azt nem lehet) , stb., stb., stb., …. ugye ismerős?

BOOOK Kiadó / Zergi Bori

Szerintem ez az időszak a gyerekeknek is és a szülőknek is nagyon nehéz. Visszaszokni a nyárból a feszített tempójú hétköznapokba. Mellbe vágó élmény, de azt gondolom, hogy nem pánikolni, nem keseregni kell, hanem a legjobbat kihozni a helyzetből, hiszen kikerülni nem tudjuk, átugrani sem, ezért csak a pozitív hozzáállás az egyetlen járható út.

Először is, egyszerűsítsük le a teendőket, ne akarjunk szuper tökéletes megoldásokat. A gyerekeknek nincs szükségük szerintem rengeteg különórára, amitől még jobban leterheltek, fáradtak lesznek. Szabadidőre van szükségük, nem plusz megoldandó feladatokra, elvárásokra. Nem lesz az a gyerek semmiben sem elmaradva, ha nem kell neki furulyázni, szolfézsra járni, focizni, úszni, programozni, angollra járni egyszerre. A gyerekeknek szükségük van olyan időre, amikor azt csinálnak, amit szeretnének,  amikor szabadon dönthetnek az idejükrő. Persze tudom, ez manapság egy nehéz kérdés, mert a legtöbb csemete kütyüzni szeret, ami rémisztő látvány a szülőnek, hogy zombi üzemmódban vannak. Ha ügyesek vagyunk és példát mutatva, nem pedig eröltetve becsúsztathatunk egy két trükköt és rávehetjük őket sokkal izgalmasabb dolgokra is.

BOOOK Kiadó / Zergi Bori

Hiszem, vallom,látom és tapasztalom, hogy a természet a legjobb helyszíne ennek a programnak. Mindenkinek szüksége van rá kivétel nélkül. Persze szerencsés, aki kertes házban van, bár jegyzem meg a gyerekek szempontjából nem mindig könnyebb a helyzet, mert sokszor a kertbe is nehéz őket kicsalni. Ezért gondolom, hogy el kell hagyni a bázist, az otthonunkat és nem a városi zajban, tömegben, hanem a természetben kell keresni elfoglaltságot. Ne gondoljatok feltétlen nagy dolgokra, pont ez a lényeg, hogy nem szuperprogramot kell várni, hanem meg kell tanítani a gyerekeket az egyszerű dolgokat is értékelni. Csak benne lenni, figyelni, tapasztalni és hagyni a gondolatokat szárnyalni. Ennek időt kell hagyni, nem szabad elsietni, kapkodni. Csak az elején nehéz, de kitartás kell hozzá, mert megéri látni azt a csodát, amikor a gyermeki fantázia beindul, a gondolatok tettekbe csapnak és a szabad alkotói folyamat kezdetét veszi.

BOOOK Kiadó / Zergi Bori

Azért van egy két tuti tipp, amivel el lehet csalni a srácokat és biztos siker lesz.

  • geocaching – ez az egyik jolly joker nálunk, hiszen a kincsvadászat minden gyereket felvillanyoz  (www.geocatching.hu) – geoládákat kell megkeresni gps-es koordináták segítségével, okostelefonra letölthető applikáció segítségével, ahol a megtalált ládában apróságok rejtőznek. Vinnünk kell magunkkal egy két kincset, és akkor cserélhetünk, a lényeg, hogy ha kiveszünk egyet, akkor bele is kell tenni egy másikat, majd a dobozt ugyan oda vissza kell rakni, hogy legközelebb mások is hasonló élményben részesülhessenek. A ldában található egy leírás és egy napló is, ahova beírhatjuk, hogy ott jártunk, és egy jelszó, aminek segítségével regisztrálhatjuk is hivatalosan a weboldalon a kalandunkat. A kincskeresés ősi szenvedélye minden gyereket rabul ejt, sőt a technika használata is külön örömforrás a mai gyerekek számra, így észre sem veszik, hogy mekkora távokat tesznek meg közben, hiszen csak a cél foglalkoztatja őket. Az egész ország tele van ládákkal, sőt külföldön is játszhatjuk ezt tovább egy nyaralás alkalmával.

 

  • piknik a szabadban – vannak napok, amikor nincs kedve az embernek menetelni, mert fáradt, ilyenkor a legjobb megoldás, ha pikniket szervezünk, lehet ezt közösséggel együtt, barátokat is meghívva, de mi szoktunk úgy is, hogy csak négyen fogjuk a hátizsákot, telepakoljuk enni és innivalóval és társasjátékal, kártyával és a legközelebbi tisztásra vagy vízpartra  kitelepülve ott töltjük a napunkat, eszünk, iszunk, játszunk sőt még nagy szundítások helyszíne is szokott lenni aszabad levegő. Ezeket már jobb időben érdemes szervezni, mert akkor már kellemes a pokrócon heverészés

 

  • bunker építés – gyerekkorom legnagyobb élménye volt, amikor az unokatesóimmal bunkert építettünk, ez egy soha véget nem érő projekt volt számunkra, terveztünk, gyűjtöttünk, építettünk tulajdonképpen egész évben. Lehet ezt a kertben, de ha van esetleg nyaraló vagy vidéki ház, akkor még jobb, de ha más nem, akkor egy kirándulás során is adjunk teret és időt, hogy a gyerekek belevessék magukat a munkába és ha csak pár pokróc és faág segítségével is, de alkossanak szabadon, készítsék el a saját építményüket. 

 

  • kempingezés – töltsünk egy éjszakát a szabad ég alatt, teljesen nomád körülmények között, hogy megtapasztalják ezt az élményt a gyerekek, milyen kiszakadni a komfortos közegből és megtapasztalni a természet hangjait, fényeit, érzéseit. A vadkempingezéstől tudom, hogy sok embert megrémül, de ha csak egy éjszakára is érdemes kipróbálni. Tüzet rakni, a bokorba pisilni, a reggeli természet zajaira ébredni különös élmény.

 

  •  túrázás – az egész országunk tele van szebbnél szebb kiránduló helyekkel, túrista házakkal és jelölt túristaút hálózattal. Nézzünk ki egy egy szép környéket és húzzunk bakancsot, vegyünk hátizsákot és túrázzunk. Rengeteg vezetett program is van, ahol túravezető segítségével kirándulhatunk. A legjobban az Országos  Kék Túra útvonal van az egész országban kijelölve, ott biztos a siker és még pecséteket is lehet gyűjteni a bélyegző füzetbe. ( www.kektura.hu ), és van egy szuper applikáció is, aminek a segítéségével pontosan meg tudjuk határozni az útvonalat, távolságot, látnivalók is be vannak jelölve, a weboldalon is rengeteg tippet olvashattok. (app.:outdooractive www.outdooractive.com )

 

  • gyűjtögetés – a természetben járva, ha körbe nézünk magunk körül izgalmas formájú, színű, textúrájú részek alkotják az egészet. Az egészet ugyan nem, de ezeket a részeket haza is tudjuk vinni, magunkévá tudjuk tenni. Egy ág, aminek a felületét szu rágta, vagy egy falevél, aminek a színei megfogták a tekintetünket később alapja lehet a gyerekek munkáinak. Így, hogy az alapanyagot is ők gyűjtötték, személyes élményekhez fűződik, így még értékesbbé válik a szemükben. Így tulajdonképpen emlék is lesz egy közös kirándulásról. 

 

  • fotózás – a legtöbb gyerekenek már van okostelefonja, amit minden hova szeret magával vinni, szinte hozzá van nőve a kezéhez. Ne harcoljunk ellene, inkább tanítsuk meg értelmes dolgokra használni! A fotózás a legjobb dolog erre, hiszen már nincs szükség nehéz gépet cipelni, hogy gyönyörű fotókat készítsenek vele a gyerekek, tehát biztos a siker. Pusztán egy kis látásmódot kell nekik tanítani hozzá. A mikrokörnyezet csodákat rejt apró levelek, mohák, gombák, parányi virágok, kavicsok. Vizsgálódjatok, kutassatok, lassuljatok bele a keresgélésbe. Ugyanilyen örök téma szerintem az ég. A naplemente, a felhők, a színek, a hangulatok. Ezernyi arca van, pillanatról pillanatra változik. Ezeknek a változásoknak is a megfigyelése, dokumentálása izgalmas dolog lehet a gyerekek számára. Nyissuk meg előttük a világot, hogy képesek legyenek észrevenni ezeket  a varázslatos pillanatokat. Ezt a képességet már csak meg kell utána őrizni egy életen át. Ezekből a fotókból aztán később izgalmas alkotásokat lehet készíteni, ez egyfajta inspiráció szerzés.

 

  • stone balance – kő egyenúlyozás ez tulajdonképpen művészet, a land art részeként is felfogható tevékenység. A lényeg, hogy köveket, kavicsokat egymásra helyeznek úgy, hogy semmilyen segédeszközt nem használnak a megtámasztására, pusztán meg kell találni az egyensúlyt. Óriási építményeket képesek így felépíteni a világ minden pontján, sziklaszirteken, tengerparton, bárhol. A kirándulásaink során rengetegszer előfordult már, hogy körénk gyűltek idegenek, csodálva, hogy mit csinálunk, majd azon kaptuk magunkat, hogy mindenki nekilátott és óriási közös alkotás lett a vége. Türelem, figyelem, fegyelem – ezekre tanít láthatatlanul ez a tevékenység. 

Az erdőben eltölteni időt, olyan, mintha az elménket szabadítanánk fel. A séta közben boldogsághormonok szabadulnak fel, ezáltal a napi stresszt tudjuk oldani vele, úgy hogy szinte semmit nem kett tennünk, pusztán a természetben időt töltenünk . A gyerekekre ugyanilyen pozitív hatást gyakorol. Tudom, hogy néha milyen nehéz őket kirobbantani a kényelmes szobából, nálunk is küzdelem az elindulás, de mindig megéri, mindig pozitív élmény lesz a vége. Látom rajtuk, ahogyan lelassulnak, megnyugszanak, kisímulnak, majd kezdi érdekelni őket a környezetük, észreveszik a természet apró csodáit, majd szinte eggyé válnak vele. Csodálatos folyamat ez, ha tehetném kötelező tantárgyként az iskolai oktatás részévé tenném. 

BOOOK Kiadó / Zergi Bori

Egy egyszerű, tiszta, kiegyensúlyozott életvitel elengedhetetlen része, hogy a szabadban töltsünk időt. Nem feltétlenül kell minden hétvégén teljesítmény túrákon részt venni, egész napos  kirándulást szervezni, mert nyílván ez nem fér bele mindig, de a közvetlen környezetünkben vannak olyan helyek biztosan, ahol akár csak egy órára is, de természetes közegben lehetünk. Nekünk felnőtteknek is örömet okoz és a gyerkeknek pedig a legjobb kikapcsolódás, ami csak létezik. A Borarti módszertan első állomása, ami a szabad alkotáshoz elengedhetetlen.

Következő alkalommal a természetből tovább haladva az otthonunk felé, az alkotás fontosságáról osztom meg a gondolataimat Veletek.

Addig is menjetek kirádulni és használjátok az Alkoss szabadon könyv ötleteit.

 A kötet megrendelhető ITT.