Egyre inkább azt látom, hogy végre újra előtérbe keülnek a saját kézzel készített ajándékok, nem csak a gyerekek, hanem a felnőttek körében is. Ennek én nagyon örülök, mert hiszem, hogy egy szívvel lélekkel készített ajándék karácsonyra sokkal többet ér, mint egy méregdrága készen vásárolt tárgy. 

Az idei évben az életem talán minden területére becsempésztem már a természetet, ez motivál, ez az ami jó kedvre derít és inspirál. Fejembe vettem, hogy kevesebbet vásárolok, és még többet alkotok nem csak a munkámból kifolyólag, hanem otthonra is a családomnak. Nyáron már nekikezdtem egy folyamatnak, amit azóta sem tudok megunni. A betont használom, mint alapanyagot különböző növényi lenyomatok megőrzésére. Így sokkal inkább kijönnek azok a vonalak, amik egyedivé és megismételhetetlenné teszi a faleveleket.


diy

beton diy

A folyamat nagyon egyszerű, készen kapható betont használtam, így sokkal egyszerűbb és nincs hibalehetőség, mert elötte volt, hogy magam kevertem és nem mindig sikerült a megfelelő arány. Eldobható tálakat kerestem, aminek tetszik a formája, de műanyag tál is megfelel, nem lesz baja, ha öntőformának használjuk. Előtte kikentem éltolajjal, hogy könnyen ki tudjam szedni belőle majd a kemény formát.

Kerestem olyan faleveleket, aminek jól kidomborodik az erezete, mert ezek mutatnak igazán jól . Nyáron a szőlő levél izgalmas volt,  most télen a tölgy levelek. A tál aljára rakom a levelet és a vízzel csomómentesre kikevert betont óvatosan beleöntöm úgy, hogy a lehető legkevesebb massza folyjon a levél alá. Ezután már csak ki kell várni, hog alaposan kiszáradjon. Ne tegyük közvetlen meleg közelébe, hogy gyorsítsuk a folyamatot, mert akkor meg fog repedezni. Én egy két napig hagytam, hogy teljesen nedvesség mentes legyen. Ezután akrilfestékkel festettem őket.

TIPP: metál fényű festék még inkább kiadja a mintázatát a faleveleknek és ettől még inkább ünnepi hatást is kelthetünk.

karácsonyi ajándék

Tovább gondoltam ezt a technikát, illetve tovább mozgatta a fantáziámat, hogy még milyen növényi lenyomatokat lehet ilyen módon megörökíteni. Tálakban gondolkodtam, aminek izgalmas a felülete és ez a fényes felületet még inkább kiemeli.

Fogtam nagyobb műanyag tálakat és betont öntöttem beléjük, majd fogtam karfiolt, káposztát, hokkaidó tököt és belenyomtam a masszába. Megvártam, míg megköt, majd óvatosan kiszedtem belőle a zöldségeket és arany festék sprayvel lefújtam a belső felületet. Így kaptam ezeket a nekem nagyon tetsző, izgalmas dombor felületeket.

Dekoráljátok vele a karácsonyi asztalotokat, adjátok ajándékba vagy csak az alkotás öröméért készítsétek el őket.

Én az INSPIRÁCIÓ természetesen című  könyvünk bemutatójára készítettem el őket.

Legközelebb a Kiskertpiacon találkozhattok velünk, ahol dedikálva és karácsonyi csomagolásban vásárolhatjátok meg a könyvünket akár már ajándéknak.

A Borarti Alkotóműhelyben pedig decemeber 1-én jöhettek hasonló karácsonyi dekorációt készíteni.

Jó karácsonyi készülődést!