Kiskertünkben a növények egyre nőnek, cseperednek, virágot és termést hoznak nekünk.A sok munka most térül meg és büszkén mutatom a gyerekeknek, hogy ezért kapáltunk, locsoltunk, gazoltunk. Szívesen segítenek ők is, remek elfoglaltság és sok sok tanulni  és felfedezni valót rejt egy kis konyhakert a számukra. Boró már messziről felismeri a növényeket a leveleik alapján és tudja melyik fűszernövény mire való!Megvizsgáljuk a formáját, megszaglásszuk és megbeszéljük milyen termést hoznak. Közben találkozunk más lakókkal is, akiket nem bántunk, csak néha kilakoltatunk és arrébb küldjük őket. Ilyenek a csigák, akik megeszik a leveleket, de a sünit szívesen látjuk és a sok bogárral is barátságot kötöttünk már.
A kerti séta után mindig ihletet kapok, hogy összeüssek belőlük valami finomságot, most hétvégén is ez történt. Helen barátnőmtől tanultam egy receptet miszerint a töltikét cékla levélbe csavarja, ami nekem pont zsenge és csodaszép lila erezetű.Gondolkodtam tovább, hogy még mit kéne variálnom, és arra jutottam, hogy egy nyári mediterrán jellegű húsmentes vacsit készítek. Így készült el a szőlőlevélbe csomagolt rizottós töltike.

Összeszedtem a hozzávalókat a kertből:
szőlőlevél 20-25 db
cukkini 1db közepes méret
zöldhagyma 3-4 szál
fokhagyma 2 szál
sárgarépa 2-3 db zsenge
paradicsom 4 db
1 citrom reszelt héja és leve
1 csokor menta
1 kis csokor kakukkfű
1 kis csokor oreganó
2 mozarella
negyed kiló barna rizs megpárolva
olivaolaj
só 
bors
A műveletet azzal kezdtem, hogy a szőlőleveleket egy pillanatra forró vízben megmártottam és hagytam kihűlni.Addig felraktam a rizst párolni és a cukkinit hagymával megpirítottam serpenyőben apróra vágva oliván. Hozzáadtam menet közben a lereszelt sárgarépát és a zöld fűszereket felaprítva és a citrom héját is. Sóztam borsoztam, majd meglocsoltam a citrommal és hozzáadtam a fokhagymát és a kockára vágott paradicsomot is, kicsit megrottyantottam, hogy levet eresszen, majd összekevertem a rizzsel és belemorzsoltam a sajtot.Ezzel elkészült a töltelékem, a leveleket megtöltöttem és kis rudacskákat készítettem, beleraktam őket egy kiolajozott tűzálló tálba és bedobtam a végén még egy 6-7 percre a sütőbe. Ezt a műveletet szerintem ki is lehet hagyni. Zöld salátával tálaltam. Akár hidegen előételnek is kitűnő, így előző nap el lehet készíteni és nincs is vele gond.