A festés öröm, az öröm boldogság, a boldogság pedig az életünk egyik fontos eleme. Persze ez csak akkor igaz, ha nem kell küzdeni olyan munkafolyamatokkal, amik megkeserítik az életünket. Festeni azonnal kell, ha ihletet kapunk. És itt most nem feltétlenül képek festésére gondolok, hanem bútorokra, használati tárgyakra, bármire, amihez csak kedvünk szottyan.

motiváció alkotásra

 Az ember könnyen elveszíti a lelkesedését, ha csiszolni kell, alapozni kell és nem rögtön, és azonnali színt adni annak a tárgynak, amit a lelki szemei előtt elképzelt, megálmodott. Legalábbis én rendkívül nyughatatlan és türelmetlen vagyok. Nem bírok várni napokat, hogy valami olyanná váljon amilyenre elképzeltem, azonnal látni, használni akarom. Hosszú ideig és sok próbálkozás után azt gondoltam, hogy veszett fejsze, lehetetlen ezt megvalósítani. Így aztán feladtam és nem festegettem egy ideig sem bútort, sem mást, csak, ha nagyon szükséges volt.

motiváció alkotásra

DE, mindenre van megoldás, hiszen nem csak én bennem volt ez a rossz érzés, hanem egy angliai hölgy (Annie Sloan) is pont ugyan így érzett és megalkotta az Annie Sloan chalkpaint festékeket. Pont hasonló megfontolásból, hiszen ő művészként megszokta, hogy azonnal alkothat, és ezt a bútortfestésnél is szerette volna ugyan így elérni. Sikerült neki, mert ezek a festékek tényleg ilyenek, tényleg nem kell csiszolni, alapozni, napokig várni és szagolgatni a festékszagot, hanem pikk pakk festhetünk vele és azonnali élmény és végeredmény követi a munkánkat. Csúcs, de tényleg, nem tudok rá mást mondani.

Enikőnél ismertem meg Biatorbágyon a Nemiskacat Látványműhelyben ezeket a termékeket. Mi akkor ismertük meg egymást, amikor A nagy DIY könyvet készítettük, hiszen mindketten szerepelünk benne.

Múlt héten ellátogatott a Borarti Alkotóműhelybe, hogy egy nyílt nap keretén belül megmutassa mindezt a csodát, amiről meséltem nektek is. Megmutatta, hogy tényleg mennyire egyszerű használni, mennyire nem kell nagy előkészület, pusztán venni egy nagy levegőt, eldönteni, hogy milyen színeket használunk (ami nagyon nehéz, mert minden árnyalata elképesztően szép) és nekilátni pingálni. Megmutatta, hogy milyen izgalmas felületeket hozhatunk létre különböző technikákkal, amiket pillanatok alatt el lehet sajátítani.

bútorfestés

A műhely egyik asztala esett áldozatul és kapott egy új külsőt. A felületén geometrikus formákban megjelennek a különböző waxolt stuktúrált felületek. Aki ott volt a saját szemével láthatta, hogy ez a festék micsoda szabadságot ad. Ezzel a festékkel tényleg meg lehet élni a saját kreativitásunkat és tényleg szabadon alkothatunk. Itt ér össze a mi történetünk tulajdonképpen.

annie sloan

Én magam is kísérleteztem vele több felületen, több anyagon, amiből megszületett mostanra már egy teljes Borarti kollekció. Az eddigi elkészült darabokról már korábban írtam, amit ITT tudtok megnézni.

alkoss szabadon

Ez pedig a legújabb, amit Annie Sloan festékekkel készítettem. Annyira szépek a színei, hogy igazán nehéz eldönteni, hogy melyiket használja az ember. Engem végül a Skandianvian Pink és a Napoleon Blue kombinációja ihletett meg.

bútorfestés

Ez a projekt tökéletes kombinációja a bútorfestésnek és a művészi alkotásnak, hiszen összemosódtak a határok. A felületek hasonlóak, a kiindulási pont ugyanaz, a végeredmény lesz kicsit más, de tulajdonképpen egy kerek egész, egy kollekció lesz a vége. Nagyon szeretek így dolgozni, mert ha van egy gondoloatmenetem, azt szeretem teljesen kibontani, több szemszögből megvizsgálni, kipróbálni, létrehozni. Olyan ez, mint az öltözködés, hogy a cipőhöz kell, hogy passzoljon a táska, a ruhához a kiegészítő, és mindezeknek harmóniában kell lennie egymással. Anno, ruhatervezőként is ezt a fajta tervezési folyamatot szerettem a legjobban és ez megmaradt a mai napig is.

Arra gondoltam, hogy ezt veletek is megosztom és összeállítottam három egymást követő workshopot, ahol három technikát, három féle alapanyagot használva tud mindenki alkotni, megtapasztalva a szabad alkotást, a kollekcióban gondolkodást és végül, de nem utolsó sorban kipróbálhatja, hogy az Annie Sloan festékekkel mi mindent lehet készíteni. Az összzes szín megtalálható a műhelyben , így tényleg szabad a pálya, mindenki megvalósíthatja a kedvéhez, hangulatához illő tárgyakat.

Természetesen minden workshop különálló, nem kell mindegyiken részt venni, külön külön is lehet rájuk jelentkezni.

április 7.     14 órától   – Mini házikó festés – dekorációs ház újrahasznosított fából festése Annie Sloan festékekkel – tervezés, kivitelezés

április 28.   11 órától   – Szövött fali dekoráció készítése, és hozzá levegőn száradó agyagból készült kiegészítők tervezése, kivitelezése

május 5.     11 órától    – Nomád ékszer készítés,  újrahasznosított fából és levegőn száradó agyagból készítünk nyakláncot, majd Annie Sloan festékkel dekoráljuk

A workshopokra jelentkezni a borarti @gmail.com címen tudtok.

A workshopok ára : 6000 ft / alkalom, a 3 workshop egyben 15.000 ft

Kövessétek munkáimat az instagramon

és

a Borarti Alkotóműhely eseményeit a facebookon