A madarak a legügyesebb szövők, hiszen a saját fészkeiket készítik ezzel a technikával, amiben a fiókáikat is nevelgetik. Ellestük tőlük, hogyan csinálják és mi is készítünk egy faágra függesztett szövetet, ami nemcsak jó móka, de csodás dísze lesz a gyerekszobának, ha az ablakba függesztjük vagy fali dekorációként használjuk.

 

A szövést, mint régi technikát fedezzük fel újra egy saját magunk készítette szövőszék segítségével, így a folyamat részleteinek megismerésével sokkal könnyebben és érthetőbben elsajátíthatjuk a szövés alapvető fortélyait.

 

A csomagban megtalálsz mindent, ami szükséges:

 • egy darab hullámkarton
 • egy 20 cm-es festett faág
 • kis darab spárga
 • fonalak
 • műanyag tű (a fából készült tű sajnos szálkásodik és így a fonalat is felsértené)

 

 

 1. Először készítsük el magát a szövőszéket!

Tedd magad elé a csomagban található hullámkartont készen, kis bevágásokkal az alján. Ez lesz a szövőszéked alapja.

 

 1. Válaszd ki azt a fonalat, ami a szövésed alapja lesz, ugyanis ebből lesznek a feszítő szálak. Vágj le belőle 6 db szálat, kb. akkorát, hogy hosszabb legyen, mint az egész karod hosszúsága (kb. 50 cm). Vedd elő a festett faágat és erősítsd ezeket a fonalakat rá, dupla csomókkal, egymástól kb. 2cm távolságra. Majd, a spárga segítségével rögzítsd a kartonra az ágat a spárgát kettévágva, és a 4 kifúrt lyukba helyezve.

 

 1. A fonalakat csúsztasd be egyenként a kartonba vágott mélyedésekbe, és feszítsd ki őket, ezek lesznek a feszítő fonalaid a szövőszékben.

 

szövőszék

 1. Fogd össze a fonalvégeket a szövőszék alja alatt, és ragaszd őket egy ragasztószalaggal a karton hátsó oldalához, hogy ne zavarjanak a munkában.

szövőszék

 1. Válaszd ki a fonalaid színsorrendjét, ahogy dolgozni szeretnél, és vágj le egy jó, hosszú darabot az első színből, körülbelül akkorát, amekkorára ki tudod tárni a két kezed
 2. Ezt a szálat kösd alulra a szövőszéken az első függőleges feszítő szálhoz. Fűzd be a másik végét a fonalnak a műanyag tűbe, és indulhat a szövés. A szövés lényege, hogy úgy hozol létre mintát, hogy egyszer alul és felül vezeted a fonalad a feszítő szálakon, majd, amikor fordulsz, éppen fordítva csinálod: felül és alul vezeted végig a szálat. A végeredmény olyasmi lesz, mint egy sakktábla mintája. Folytasd a fonalak bújtatását, a szövést, amíg el nem fogy az első színű fonalad, majd jöhet a következő szín. Kösd a fonalat az előző szálhoz (ami benne van a szövőszékben) és mehet tovább a munka, amíg a faágig el nem érsz. 🙂

szövőszék

szövőszék

TIPP:

Csomagoltunk neked újrahasznosított textilt: egy régi pólót felvágtunk csíkokra, hogy újra hasznos lehessen, és ezzel ne kerüljön azonnal a szemétbe, és károsítsa a Földet. Ebből a pólóból most fonal lett. Ezt is nyugodtan használd fel, érdekes mintája lesz a szövött anyagodnak. Kereshetsz akár saját, régi, megunt pólót is, amit felhasználhatsz így. Az elkészült alkotást pompomokkal, esetleg gyöngyökkel, virágokkal tudod tovább dekorálni, hogy még izgalmasabb szobadísz szülessen. Alkoss szabadon!

natu

Reméljük, élvezni fogod a szövést és a kész alkotásodat!

A csomagunk a N A T U   októberi PITYPANG dobozban található és limitált darabszámban érhető el.

Rendeld meg és alkoss velünk otthon is!