Annak ellenére, hogy kint hideg van és sokszor morcos az idő, nem ragadhatunk bent a jó meleg szobában a gyerekekkel. Tudom, nagyon nehéz ilyenkor kicsalogatni őket a természetbe, unalmas a sok ruhát magunkra venni, de ha minden kiruccanásnak van célja, talán könnyebb, és nagyobb a lendület.

természetesen

Az erdő ilyenkor ugyan kopár, de ha jobban megfigyelejük, akkor biztosan találunk rejtett kincseket, amiket begyűjthetünk, amiből inspirálódhatunk, majd otthon alkothatunk a kicsikkel. Ezek a kiindulási pontok jó alapok a beszélgetésre, a természet megfigyelésére útközben, így a figyelmük nem a hidegre, hanem az újdonság felfedezésére irányul.

tél

tél

Otthon a színekkel, formákkal játszhatunk, lenyomatokat készíthetünk, vághatjuk, festhetjük a kincseket.

A tél színei csodálatosak, rengetegszer megy le a nap úgy, hogy csodálatos színekre festi az ég alját, a jeges zúzmara fehérjével valami egészen fantasztikus látványt nyújt. Akár fotózzuk le együtt a gyerekekkel, majd otthon fessétek meg, keverjétek a színeket, legyetek bátrak, akár keverjetek egy kis borotvahabot bele, így csúszós lesz és kézzel is nagyon élvezetes kenni, nem kell a formákkal foglalkozni, csupán a színek keveredését csodálni. Festhetitek nemcsak papírra, akár fa házikóra, dobozkákra is.

borarti

tél

 

A piac is sok izgalmas kalandozást tartogat. Vásároljunk színek szerint, majd vágjátok ketté a krumplit, a káposztát és nézzétek meg közelről milyen mintázata van. rajzoljátok, fessétek le. Használjátk a természet palettáját.

Járjatok minden nap nyitott szemmel és vigyétek haza magatokkal, azt a csodás részletet, ami megragad Benneteket, hogy azt felhasználva szárnyaljon a fantáziátok és alkotásra ösztönözzön. Tanítsátok meg a gyerekeket észrevenni a szépet! Egy kalanodzás az élet, ne szalasszatok el egyetlen pillanatot sem. Örökítsétek meg a természet csodáit!