Múlt héten a Börze kávéházban jártam Beh Mariann (Bazsalikomos kert) könyvbemutatóján. Először, amikor beléptem megdobbant a szívem, hiszen egy évvel ezelőtt a mi könyvünket ( Inspiráció természetesen  – Találj rá a saját kreativitásodra!) mutattuk be ugyan ezen a helyszínen. Nagy öröm, hogy a Boook kiadó legújabb szerzője ilyen csodaszépet alkotott, jó érzés ilyen szerzőkkel egy kiadónál lenni. Nade kezdjük is a legelején.

Mariannt már régebb óta ismerem, hiszen a Borarti Alkotóműhelyben már tartott tea workshopot, ahol én is a gyerekeimmel készítettünk isteni teakeverékeket, (azóta is csak azt hajlandóak meginni), és az Ankertben a Kiskertpiacon is már többször árultuk egymás mellett a portékáinkat, tartottunk workshopokat.

BEH MARIANN: A KERT KONYHÁJA

Beh Mariann, a Bazsalikomos kert megálmodójaként ismert kertészmérnök, gyerekkora óta a természetben érzi magát igazán otthon. Kertjében egyedülálló módon kezdte el megmutatni a fűszer- és gyógynövények, vadontermő ehető növények és ehető virágok felhasználásának sokszínűségét. Könyvében mesél a növények termesztéséről, gyűjtéséről, feldolgozásáról, megmutatja saját pestóját, herbateáit, és megosztja a négy évszak alapanyagaiból készült 48 fűszeres receptjét is.

Én magam is sokat főzök és nagy rajongója vagyok a fűszereknek, pláne, ha azok frissen  a kertből érkeznek. Szeretek belecsempészni mindenféle virágot és egyéb ehető zöldet is a salátáimba. Nagyon nagy segítség lett ez a könyv, mert eddig sokat kellett bogarásznom az interneten, hogy mit szabad megenni, melyik gyógynövény mire való. Ez a kötet ezeket az információkat mind egy csokorba szedi, ami aztán jól használható lesz főzés közben  is. A rendezőelv a négy évszak, ezek köré épülnek a receptek, ami szintén megkönnyíti a használatát.

Döbbenetesen friss a képi világa, olyan, mintha egy lepréselt mező és konyhakert lapulna az olalakon. Nem csak funkcionalitásában jó a könyv, hanem olyan élményt nyújt, amit az ember egy jó kávé mellett, a reggeli napsütésben is szívesen forgat, csak úgy, csak mert szép.

Ez a könyv nem is jöhetett volna jobbkor, hiszen Barni fiam környezet órán épp a gyógynövényekről tanul, úgyhogy a csúnya tankönyv helyett mi ebből ismerkedünk a kamillával és társaival. Adjátok ti is a gyerekek kezébe , hogy ne legyen idegen a számukra  a természet adta kincsek kavalkádja. Tudjanak eligazodni a fűszernövények világában, hogy mit érdemes elrágcsálni, limonádéba tenni, sütire szórni.

A könyv beltartalmából szándékosan nem fotóztam oldalakat, legyen nektek is olyan élmény, amikor kezetekbe veszitek, mint nekem.

A kert konyháját ITT rendelhetitek meg.

A mi könyvünket  ( Inspiráció természetesen ) pedig ITT.