Itt a nyár, itt az ideje, hogy a kertbe költözzünk és minél több időt tölsünk a szabadban. A kedvenc időszakom ez, hiszen rengeteg lehetőségünk van, hogy a szabad ég alatt töltsük a szabadidőnket. Az én fiam nyári gyerek, így a június remek alkalom egy kerti partyhoz, hogy megünnepeljük a születésnapját. Ráadásul idén lesz tíz éves! (Atyaúristen, hogy elszaladt az idő) Elkezdtem tervezni, hogy milyen legyen az idei születésnap.

A jó zsúr elengedhetetlen előkészületek nélkül, hiszen csak a gondosan megtervezett esemény az, ahol mi szülők is jól tudjuk érezni magunkat. Nem kell rohangálni mindenféléért egyesével, hanem minden oda van készítve a kezünk alá, így minőségi időt tudunk tölteni a gyerekünkkel, meg tudjuk élni a pillanatot vele közösen. Nekem ez mindig is fontos volt, hiszen ezekből lesznek az életre szóló élmények. A gyerekekünk születásnapja tehát ne egy végrehajtandó feladat legyen, hanem inkább egy olyan élmény megalkotása, ami örökre elraktározódik mindenki emlékezetébe.

 

A feledhetetlen élmény kihagyhatatlan része a  dekoráció, az asztal, az aktivitások és ezek összhangja, egymáshoz hangolása. Mindezt úgy, hogy az ünnepelt egyénisége, karaktere, ízlése is megmutatkozhasson, mert fontos, hogy nem magunknak, hanem a gyereknek kell tetszenie, hiszen ez az ő napja. Én mindig azzal kezdem már hetekkel korábban, hogy beszélgetünk, hogy mi lenne a vágya, elképzelése, így sokkal könnyebb elindulni. Az esetek többségében azt vallom, hogy a lehető legtöbb dolgot készítsük magunk el, mert így sokkal személyesebb, sokkal egyedibb lesz minden, sőt környezettudatosabban is meg tudunk oldani rengeteg ötletet. Viszont van olyan szülő és van olyan helyzet, aki és ami  nem ezt a lehetőséget szeretné, mert kevés az idő, nincs hozzá türelme ( a kézügyességet szándékosan nem írom, mert az mindenkinek van, csak hajlamosak azt mondani, hogy nincs ). Ez természetesen nem gond, hiszen van erre is már szerencsére olyan megoldás, ami szuper végeredményhez vezet. Környezettudatosak úgy is lehetünk, hogy minőségi tárgyakat vásárolunk, amiket többször fel tudunk használni, nem a kukában végzi rögtön. Én mindig arra törekszem, hogy olyan tárgyakkal vegyük magunkat körül, amik valóban szépek, jó minőségűek, mert így évekig velünk maradhatnak és szeretjük őket. A dekorációnál, kerti gyerek party berendezésénél is lehet ilyen termékekekt taláni már a hazai piacon is szerencsére. Ha vannak testvérek, akkor pedig csak egy két új dekorral kiegészítve több gyereket is kiszolgálhatnak.

 

Lássuk, miről is beszélek. Először is kezdjük a nagyobb darabokkal. Egy sátor vagy kerti házikó a gyerekek legnagyobb öröme nyáron. A kert méretétől és a rászánt összegtől függően rengeteg megolds létezik. Én szeretem a tipiket, hiszen az indián kultúra közel áll hozzám és a gyerekeknek is sokat tanít a természet szeretetéről. Egy sima fehér alapú sátor rengeteg lehetőséget ad, hogy a gyerekek maguk dekorálják. Születésnapi ajándéknak sem utolsó.

De, ha igazán bevállalósak vagyunk, akkor egy ház alakú keret lesz a megoldás, amit aztán a gyerekek kedvükre alakíthatnak. Mindenféle takaróval, kendővel beboríthatják, dekorálhatják, egyedivé varázsolhatják. Játékról játékra más és más lehet a hangulat. Egy vastag szivacs kell az aljára és akár még szép időben a szabad ég alatt is lehet aludni benne.

Az asztal terítéséhez használjatok környezetbarát megoldásokat. Műanyag tányár, szívószál semmi esetre se kerüljön az asztalra, óvjuk a Földünket, inkább használjatok izgalmas mintájú papír tányért, poharattorta dekort és fa evőeszközöket. Számomra sokkal esztétikusabbak is és nem halmozunk értelmetlenül fel műanyagot. Tanítsuk meg a gyerekeknek már kicsi korban, hogy ezekkel a lépésekkel felelősek vagyunk a környezetünkért.

Végül pedig ne feledkezzünk meg az ajándékról sem. Nálunk szokott olyan is lenni, hogy élményt kapnak a gyerekek. Idén is ilyet tervezek. Egy igazi kalandot, egy vadkemingezést a hegytetőn. Ehhez viszont jól jön egy két kellék is, ami tárgybeli ajéndéknak pont jó. Hátizsák nélkül nincs kirándulás, egy új darab, ami a fiúknak is tetszik mindig jól jön, bele pedig egy különleges bogárvizsgáló kerül, hogy minden kis lényt meg tudjunk nézni, akikkel összefutunk a természet lágy ölén. Mivel a Borarti – Alkoss szabadon program három alappillére a

TERMÉSZET  – ÚJRAHASZNOSÍTÁS – ALKOTÁS

így nem maradhat ki egy két eszköz az alkotáshoz sem, amit a gyerekek mindenhova magukal vihetnek. A megvizsgált bogarak azonnal lemodellezhetőek lesznek így.

Remélem tudtam segíteni egy kicsit, hogy ti is szuper élményekkel ajándékozzátok meg a srácokat. Még több ötletért pedig keressétek a hamarosan megjelenő Alkoss szabadon című könyvemet, amiben sok  kerti , nyári szünetre való ötlet valamint  születésnapi zsúrhoz való alkotni való vár Rátok!

Keressétek a kerti party kellékeket, kreatív eszközöket, gyerek játékokat a Bonami oldalán!