Amikor már azt gondoljuk, hogy kifelé megyünk a télből, még a java hátra van. Két hónap még a télből. Ne keseredjünk el, ne adjuk fel, hanem gondoljuk végig, hogy mi mindent tehetünk, hogy átvészeljük ezeket a hideg heteket, sőt ne a túlélésre játszunk, hanem érezzük jól magunkat, érezzük otthon magunkat. Legyen az otthonunk a menedékünk, ahova jó hazamenni, ahol jó lenni.

Az otthonunk a legfontosabb tér, ahol időt töltünk, nem véletlenül mondjuk, hogy: -Érezd magad otthon! – hiszen ennek mögöttes tartalma van. A komfort, a melegség, a biztonság, a meghittség, a hangulat, a kényelem mind mind velünk kell, hogy lakjanak ahhoz, hogy “otthonos” legyen az otthonunk.

Tudom, hogy sok nő szeret bíbelődni a lakberendezéssel, örömet jelent számára, ha variál, átrendez, dekorál. Én magam is ebbe a csoportba tartozom, de azt is tudom, hogy vannak olyanok, akiknek sem affinításuk, sem idejük rá. Ebben az esetben sem nagy a baj, hiszen egy két alap ötlet elsajátításával nagy változást tudunk produkálni és sokkal jobban fogjuk magunkat érezni otthon.

Manapság sok jó könyv jelent meg, amiben rengeteg jó ötlet van, szerintem az a jó, ha összeválogatjuk a magunk ízlése szerint.

Amiket ajánlok nektek:

Marie Kondo: Rend a lelke mindennek , Tiszta öröm

Meik Wiking: The little book of Hygge, The little book of Lykke

Linnea Dunne: Lagom

és persze nem hagyhatom ki a mi könyvünket sem az Inspiráció természetesen – Találj rá a saját kreativitásodra!  (BOOOK Kiadó)

.Az én januári taktikám, hogy módszeresen elkezdek szanálni, rendet rakni és megválni a felesleges tárgyaktól, amiket egy éve nem használtunk. “A rendetlenség megszűntetése a stressz minimalizálásának kulcsa. “(Lagom) Amikor lebontom a karácsonyfát úgy érzem, mintha a lakás is egy tisztítókúrán menne keresztül. Én a sok töltött káposztát heverem, az otthonunk pedig a karácsonyi dekort. Jó ilyenkor mindent leszedni, gondosan és rendszerezve elrakni, és a tiszta, átlátható teret újra értelmezni. Látni a felesleges dolgokat és megszabadulni tőlük.

Rá kellett döbbenjek, hogy nekem a természet a legkomfortosabb közegem. Ezért aztán mindent, ami természet próbálok beszuszakolni a lakásba, legyen az egy makk vagy egy fadarab vagy bármilyen része az erdőnek, mezőnek. Minden, amit szépnek látok egy kincs, amit magammal kell hozzak. Ezekből építkezek az otthoni dekoráció terén is. Így rengeteg pénzt spórolok meg, környezettudatosabb és sokkal személyesebb, egyedibb is lesz.

 

Hangulat, amit szintén a természetben megélt pillanatok inspirálnak. Egy naplemente az erdőben igazán különleges színeket produkál, főleg télen. Ezeket lefotózom, megörökítem, hogy aztán tovább tudjam gondolni és ezeket az árnyalatokat visszahozzam egy egy kiegészítő segítségével. Akár egy egész falat is lefesthetünk arra a színre, ami minket annyira megfogott egy kirándulás alkalmával vagy a díszpárnákat igazíthatjuk a felhők színeihez, de ha csak a kedvenc kávés csészénk színe megegyezik a nyári balatoni naplemente izzó narancsos színével, már akkor sokkal jobban fogjuk érezni magunkat. A titok abban rejlik, hogy mindezt tudatosan tesszük, tudatosan keressük, dokumentáljuk és aztán használjuk ezeket az árnyalatokat. Így ez már nem egy szín lesz, hanem egy emlék, egy olyan élmény lenyomata, ami szívünknek kedves.

Az idei évre azt a célt tűztem ki magamnak, hogy ezt a szemléletet, ezt az életmódot még jobban tovább adhassam másoknak is. Szeretnék olyan tárgyakat létrehozni, amiknek egytől egyig személyesen megélt élmény az alapja, minden egyes tárgy mesélni tudna egy saját történetet. Szeretnék olyan eseményeket szervezni, ahol ezeket személyesen megtaníthatom másoknak is, hogy aztán a saját életük, saját élményeit dolgozhassák bele a hétköznapjaikba. Szeretnék egy olyan platformot, ahol mindezek elérhetőek legyenek bárki számára, hogy bárki olyan otthont teremthessen magának és a családjának, ami erőt, energiát ad a benne lakóknak. Az inspiráció, a természet, az alkotás és a szabadban megélt kalandok összefonódásából valami új, valami nagyon jó jöhet létre. Alkossuk meg együtt!

Alkotni jó, együtt alkotni csoda!