Itt a tél talán legnehezebb hónapja. Már mindenki a tavasz felé kacsingat, pedig még azért támad a hideg nem is akár hogyan. Eddig én nagyon utáltam ezt az időszakot, mert a gyerekek körül kering a sok betegég, a hangulatom olyan, hogy azt le se merem írni, a nap csak ritkán süt, ezért meg kell küzdeni minden reggel, hogy kikeljekk az ágyból és elkezdjük a napot….vidáman. Ehhez varázslat kell!

A múlt évben már meghoztam egy döntést, hogy dacolva az időjárással, ha esik, ha fúj, kimegyek a természetbe és futok. (Erről ITT olvashatsz bővebben, – Az én motivációm címmel.) A legjobb döntés volt, amit hozhattam, mert már akkor sokkal jobban éreztem magam. A gyerekeim már mondták előre – Csak menj és fuss!

 

Világ életemben azt hittem, hogy az én testem utálja a hideget, mindig mediterrán vidékre vágytam, tengerpartra és napsütésre. Egész télen vakaróztam, kedvetlen voltam és enervált. Mindez egy csapásra elmúlt és most lesem a mínuszokat, várom a havazást, hogy a friss hóban állva kezdjem a napomat. Bizony, nem viccelek. Öt perc mezitláb a hóban és újult erővel csap le rám az élet, amióta megismerkedtem a hidegterápiával.

 

Visszatérve a viszketésre, amit én csak tél titisznek hívok. Erre is kaptam megoldást idén, hiszen a Bioderma Atoderm termékeivel jöhet a zimankó, nekem nem viszekt a karom, sőt még az esti mesélést is visszahozta az életünkbe Dr.Kádár Annamária, akivel volt szerencsém beszélgetni a sajtótájékoztatón és nagy lendületet kaptam újból, hogy olvassak a kamaszodó gyerekeimnek.

Kovács Patrícia színésznő mesével gyógyít

Végy tíz csepp harmatcseppet, egy kis nyaláb napsugarat és egy eperízű puszi illatát. S kész is az a varázskrém, ami a kisgyermekek atópiás bőrbetegségeit enyhíti.

Dr. Kádár Annamária mesepszichológus meséjével segít a Bioderma, hogy a bőrszárazságban vagy a viszkető bőrbetegségekben szenvedő gyermekek testi-lelki egyensúlyukat visszanyerve egészségesebb életet élhessenek. 

A márka teltházas, “Téli varázslat” elnevezésű atópia-klubjában Dr. Csoma Zsanett gyermekbőrgyógyász, Dr. Kádár Annamária mesepszichológus és Kovács Patrícia színésznő várta a vendégeket, ugyanis a BIODERMA filozófiája, hogy ne csupán a bőrproblémák tüneteit, hanem a problémák okait is kezelni kell.

Dr. Csoma Zsanett, a Szegedi Tudományegyetem bőrgyógyászati klinikájának egyetemi docense hangsúlyozta, hogy a legnagyobb szervünk a bőr ápolása és gyógyítása mellett a megelőzésre is hangsúlyt kell fektetnünk. Tapasztalatai szerint a szülők által mesélt terápiás mesék rendkívül hasznosak a gyermekek gyógyulási folyamatai során, hiszen a bőrbetegségek esetében – ugyanúgy ahogy a mesékben –  a főhős legyőzi a próbatételeket. Pont ugyanígy kell a gyerekeknek megküzdeni a nehezen viselhető viszketéssel és pirosodással járó atópiával. Munkája során tapasztalta, hogy a szülők egyre nyitottabbak akár a gyermekpszichológus bevonására is szükség esetén, de a szülő tehet a legtöbbet azért, hogy a gyerekek teste és lelke egyaránt egészséges legyen.Dr. Kádár Annamária, több gyermekpszichológiai és meseterápiás könyv szerzője szerint a jó mesékben mindig ott a varázslat. A szülők sokszor kognitívan próbálják elmagyarázni a gyerekeknek, hogy a mummus nem létezik, vagy a krokodil nem tud felmászni a budapesti 8. emeleti lakásba, de el kell fogadjuk, hogy a gyerekeknél ez nem működik. Annamária és kislányai otthon “mumusűző varázs-spray”-t tartanak, így lányai biztonságban érzik magukat. Fontos, hogy a varázslat csak akkor működik, ha a szülő is belemegy a játékba és a gyermek korához illő varázsmese, népmese vagy kortársmese mellett életmesét is mond esténként.


Kovács Patrícia a Bioderma márka nagykövete hisz abban, hogy  a szorongást mesével is lehet oldani és ezt személyes történetekkel is alátámasztotta. Többet között elmesélte, hogy kislánya a kullancs elleni oltástól egészen addig félt, míg egy remek mesekönyvből nem értette meg, hogy a szuri csak rövid ideig fáj, de utána hosszan kirándulhatnak együtt az erdőben. Patrícia  esténként életmesét mond, ami Hanna aznapját idézi fel, ezáltal együtt újraélik, átbeszélik a napi történéseket és segítik a jó vagy a kellemetlenebb dolgok egészséges feldolgozását. 

A beszélgetést követően Patrícia felolvasta Topi és Kató történetét, amely mesét kifejezetten erre az alkalomra írt Dr. Kádár Annamária. Topi egy balettozó kiselefánt, akinek időnként nagyon viszketett a bőre, de Kató, a tündér elárulta neki, hogyan tud varázskrémet készíteni. Így Topi megtanulta, hogy a csilingelő nevetés és ölelés biztosan kell a gyógyuláshoz, de néha egy-egy sós könnycsepp is sokat használ. De ami a legfontosabb, hogy szeretetből lehet a legjobb krémet készíteni.

 

Igazi téli varázslat volt a sajtótájékoztató, köszönöm, hogy ott lehettem.

Az én téli kalandjaim azonban ezzel még nem értek véget, aki követ instagramon, az tudja, hogy még messzebbre mentem, hogy megbarátkozzak a hideggel. Hamarosan erről is beszámolok Nektek!