Hiszem, hogy a boldog gyerekkor alapvető feltétele a földközeli életmód. A gyerek érezze, tapintsa, ismerje meg az őt körülvevő természetet, tudja, milyen a nyirkos talaj érintése, a harmatos erdő illata, a pillangó szárnycsapkodásának hangja. Legyen koszos a keze, ismerje a szél érintését az arcán, mert ezek azok a tapasztalások, amelyekre aztán később építkezhet, és felnőttként ezek azok az emlékek, amelyek visszahozzák a gyermeki énünk boldog pillanatait és örökös inspirációt adva segíthetik felnőttkori szemléletünket.

Közelebb húzzuk magunkhoz a természetet, megvizsgáljuk, újragondoljuk. Színeit, formáit alkotásra használjuk. Vizsgálódunk, kísérletezünk, a körülöttünk lévő alapanyagokat felhasználjuk, újrahasznosítjuk a képzőművészet segítségével.

 

Az alapanyagok kiválasztásánál, és a feladatok tematikájának kialakításakor is a környezettudatos szemlélet az egyik legfőbb mozgatórugóm. Megmutatom a gyerekeknek és szüleiknek, hogy a környezetünkben fellelhető egyszerű anyagok sokszor mekkora lehetőséget rejtenek az alkotásra.

Az alkotáshoz rengeteg újrahasznosított alapanyagot használok, aminek révén a gyerekek megtanulhatják a környezettudatos életmódot, természetessé válik számukra a szelektív hulladékgyűjtés, ami a fenntartható élet egyik alappillére. Célom a tevékeny környezetvédelem megismertetése, hogy mindenki tehet valamit, ami a fenntartható fejlődés irányába mutat. A hulladékok átértékelésével, felhasználásával a gyerekek könnyebben elsajátíthatják a zöldebb életforma alapjait, hiszen ha szemétből számukra fontos értéket teremthetnek, akkor odafigyelnek rá, megbecsülik, felhasználják, művészi értékkel ruházzák fel.

A tevékeny környezettudatos viselkedés alapjait már egészen pici korban el lehet kezdeni és hatása generációkon át kell, hogy íveljen. A példamutatás pedig azt eredményezheti, hogy a kicsik ösztönösen nyúlnak majd ezekhez a lehetőségekhez, így számukra ez az út lesz természetes az életük folyamán, ami nélkül ma már nem remélhetünk boldog jövőt a gyermekeink számára.

Részletek és kapcsolatfelvétel:  borarti@gmail.com