A zöld nemcsak egy szín, hanem már egy olyan fontos dolognak lett a jelképe, amit nem hagyhatunk figyelmen kívül. A zöld gondolkodás, zöld életmód már nem kerülheti el a figyelmünket, hiszen a jövőnk függ tőle. A környezetünkre oda kell figyelni, tudatosn kell gondolkodnunk, felelősök vagyunk érte. Ezt nagyon fontos megértetni a gyerekeinkkel is.

A környezetvédelem ma már nem úri huncutság, hanem az egyik legfőbb megoldandó probléma. Rettenentes mennyiségű szemetet halmozunk fel. Mindig ledöbbenek rajta és aztán elkeserít, ha belegondolok, hogy mi lesz a sorsa. Reménytelen harcnak tűnik, de nem adhatjuk fel. Ha csak kicsiben is, de tennünk kell érte, hogy csökkentsük a biológiai lábnyomunkat.

 

Sokat járok erdőbe, mert nekem az jelenti a feltöltődést, inspirálódást. Ott érzem igazán, hogy a bolygónk része vagyok, a természet ott mutatkozik meg igazán. A fák között sétálva, hallgatni a csendet, fülelni a neszeket, élvezni a madárcsicsergést. Aztán a bokor tövében észrevenni az ibolyák mellett, egy nagy kupac szemetet. Miért gondolják az emberek, hogy annak ott a helye? Borzasztó. Elkeserítő. Kiábrándító.

A Borarti küldetése nemcsak az alkotás, hanem a természet szeretetének átadása, ezzel együtt pedig a környezetvédelem, hiszen ez egy közös ügy, amiért csak összefogva tudunk hatékonyan fellépni. Meg kell tanítanunk a gyerekeinket a zöld gondolkodásra, a felelős életre. Az alkotáson keresztül rengeteg féle tapasztalatot tudnak szerezni, hiszen arra tanítom őket, hogy használjanak fel minél több hulladékot alapanyagnak, inspirálódjanak a természetből. Kapcsolják össze ezt a három fontos elemet: művészet, természet, környezetvédelem.

Tavasszal minden élet felpezsdül a természetben. Rügyet fakasztanak a növények, zöld színbe borul a táj. A piac is tele lesz mindenféle zöld színű élelmiszerrel. Menjetek  a gyerekekkel és válogassatok össze kedvetekre zöld színű zöldségeket, gyümölcsöket. Beszélgessetek velük a természetről, növényekről.

Otthon rakjátok ki őket egy fehér lapra és hagyjátok, hogy a gyerekek addig tlogassák, nézegessék, amíg valami kialakul belőle. Legyen az egy arc vagy állat, bármi. Majd vegyetek elő hozzá zöld színű ceruzát, filctollat, festéket és fejezzétek be a képet velük. A zöldégek legyenek a kép részei. Közben azt is el lehet nekik mesélni, hogy mi is így vagyunk része a bolygónknak, a természetnek. Szerves részét képezzük a környezetünknek, de a környezetünk is fontos számunkra. Az egyik hat a másikra, ezért kell rá odafigyelni. Akár történetet is alkothattok a képhez.

 

Amikor minden egyforma színű, akkor könnyebb a formákra koncentrálni. Vizsgáljátok meg a felületeket, a formákat, hasonlítsátok össze egyiket a másikkal. Tapasztaljék meg a gyerekekek ezeket a saját kezükkel.

Alkossatok és figyeljetek a környezetetekre!

Legyetek Ti is zöldek, mutassatok példát a gyerekeiteknek!